Spara pengar på att cykla

Spartips: Spara pengar på att cykla

Väljer du bort bilen för den dagliga pendlingen kan du – även om kostnader för cykeln är inräknade – spara en hel mängd tusenlappar. I räkneexemplet här i artikeln blir besparingen närmare 7000 kr.

Kan man spara pengar på att cykla i stället för att ta bilen? I den här artikeln ska jaga gå igenom hur cykling kan spara tid och pengar samtidigt som du får motion. Ju mer du cyklar, desto bättre kommer din ekonomi och din motion förmodligen att bli.

Cykeln är en makalös uppfinning. Den gör att man kan färdas långa sträckor med ganska lite muskelkraft som bränsle (jämfört med löpning och gång). Cykeln uppfanns på 1800-talet. Först ut var en sparkcykel i trä som var tänkt att fungera som ett substitut för hästen. Det var en tysk man vid namn Karl Drais som var upphovsmannen. 

På 1870-talet uppfanns cykeln med pedal och kedja. De första modellerna var de klassiska velocipederna med ett enormt framhjul och ett minimalt bakhjul. Några år senare kom så cykeln med två lika stora hjul. Framgången var total och vid sekelskiftet fanns många tusentals cyklar runt om i Europa.

Cykling för att spara pengar

Om vi bortser från kostnad för inköp och drift kostar en kilometer på en cykel ingenting förutom några ören i energi som du får i dig från maten. En bil, å andra sidan, kostar en hel del per kilometer. Vi kan göra en liten räkneövning för att se att man kan spara pengar på att cykla jämfört med bilåkning. I uträkningen av bilkostnader utgår jag från MSveriges utmärkta kalkylator som du kan hitta här.

Bilåkning till jobbet – 5 km enkel resa

Förutsättningar kostnader för bil:

Med dessa förutsättningar kostar varje mil ungefär 34 kr. Här tas alltså hänsyn till alla kostnader, inte bara bränslekostnaden. En resa på en mil (10 km tur och retur) kostar då 34 kr vilket ger 170 kr per arbetsvecka.

Vad kostar det då att cykla 10 km per arbetsdag? Det är lite svårare att räkna ut, men vi gör ett försök! Cykling till jobbet – 5 km enkel resa Förutsättningar kostnader för cykel: Med dessa förutsättningar kostar varje mil med cykeln strax över 7 kronor om vi räknar in alla kostnader. Skillnaden mellan att ta bilen och cykeln till jobbet med dessa förutsättningar är alltså 27 kr. Om du har 250 arbetsdagar på ett år blir det en besparing på 6750 kr. Det finns alltså lysande möjligheter att spara pengar på att cykla! (Självklart kan du använda bilen till så mycket mer än bara korta bilturer till jobbet, men närmare 7000 kr är ändå en hel del pengar!).

Bild som visar att cykling kan ge mer pengar över

Cykla och spara tid

En lite mindre uppenbar effekt av cykling är att du kan spara tid på att använda två hjul i stället för fyra hjul. Om du ska köra 2-3 km är cykeln i många fall – oavsett hur snabbt/långsamt du cyklar – ett snabbare färdmedel än bilen. När du ska ta bilen krävs först att du går till parkeringen/garaget, låser upp och sätter igång motorn. Kanske måste du sedan värma upp motorn och/eller skrapa rutorna. 

Därefter får du ju bara följa bilvägar och de går sällan fågelvägen till din destination. Kanske finns också ett, två eller fler rödljus på vägen. Väl framme vid destinationen ska du hitta en parkeringsplats och parkera. Sedan får du förmodligen gå en kortare eller längre sträcka till jobbet/affären/etc.

Använder du cykel kan du hoppa på den direkt utanför dörren. Sedan kan du följa vägar som mer direkt leder dig till destinationen. Rödljus är ett mindre problem och vid destinationen kan du parkera cykeln precis utanför butiken/jobbet/etc.

Cykla för gratis vardagsmotion

En ytterligare fördel med att cykla till jobb, träning, ärenden, träffar med vänner och så vidare är att du får gratis motion. Att cykla ger finfina effekter på både muskulatur och cirkulationsorganen. Är du riktigt rask på cykeln kanske du kan välja bort eventuell övrig konditionsträning och därigenom frigöra tid. Slå två flugor i en smäll!

Jag hoppas att du genom min artikel har fått både lite hårda och mjuka fakta och argument för cykeln som transportmedel. Du kan spara en hel del pengarpå att cykla samtidigt som du också får andra fördelar.

Förhoppningsvis har jag kunnat visa på att man kan spara pengar på att cykla i stället för att använda bilen. Är du sugen på att hoppa upp på sadeln och börja räkna hem pengarna?

Fler intressanta artiklar