GRATIS motionsappar för billig motion

header till text om gratis motionsappar för billig motion

Motionsappar kan göra det enklare att komma igång med träning. De kan också uppmuntra och göra att man utmanar sig själv. Handlar det om gratis motionsappar är det givetvis ännu bättre.

I den här artikeln ger jag en översikt av gratis träning med hjälp av appar. Jag bjuder också på ett antal exempel på bra och populära motionsappar.

Att träna kostar egentligen ingenting. Det är helt gratis att lägga sig ner och göra några situps. Det kostar heller inte en krona att göra några armhävningar på golvet. Likaså är en promenad helt kostnadsfri. Om du har mer specifika mål med träningen kanske du behöver ett gymkort eller träning med en PT eller coach, men för de allra flesta är den enklaste motionen den bästa. Bara den blir av! 

Extra spartips!

Om du bara vill röra på dig med promenader, kanske lite löpning och några grundläggande styrkeövningar finns ingen anledning att köpa ett gymkort oavsett det är ett billigt gymkort. Det räcker gott med exempelvis en app som mäter hur långt du går och en app för styrketräning med kroppen som redskap alternativt en yogaapp.

Gratis motionsapp – mitt toppval

Motions- och spelappen Pokémon Go är mitt toppval inom appar som kan fungera som uppmuntran till att röra mer på sig. Ett oväntat val? Läs mer om mina argument nedan.

Pokémon är ett från början japanskt fenomen som skapades 1996-1997. Idag finns Pokémon som samlarkortspel, TV-spel, serietidningar, filmer, TV-serier och mycket mer. Det är Nintendo som äger hela konceptet och Pokémon är en slags sammandragning av ”Pocket” och ”Monsters”. Läs mer på den matiga sidan på Wikipedia.

Pokémon Go lanserades 2016 och blev en omedelbar succé världen över. Det var många som både uppgraderade sina abonnemang (mer data!) och köpte nya mobiltelefoner för att ha möjligheten att gå ut i världen och leta efter Pokémon-figurer. I Pokémon Go är uppgiften att samla in olika figurer/karaktärer, uppgradera och träna dem samt använda dem i olika strider (Battles). En huvudkomponent i spelet är rörelse. Ju mer man går desto fler figurer och miljöer kan man hitta. Dessutom får man hela tiden olika fördelar ju mer man rör sig.

Beroendeframkallande spel

Pokémon Go har fått miljoner människor runt om i världen att resa sig från soffan och gå ut för att jaga fler figurer. Många menar att det här spelet är svårt beroendeframkallande och att de bara måste ut och gå för att strida, leta upp nya karaktärer och hitta nya pokestops. Kanske är det här spelet också något för dig? Det är verkligen inte bara för barn. Alla åldrar är representerade i skaran av människor som har fastnat för spelet.

Om Pokémon Go är en gratis motionsapp? Ja. Det är gratis att spela. Det finns alltid möjlighet att köpa till fördelar men det är absolut inget man måste göra.

För att göra motionen med Pokémon Go ännu mer effektiv kan du lägga in några pulshöjande aktiviteter. Du kan till exempel göra ett par knäböj vid varje pokéstop eller springa mellan varannan pokéstop. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

pokemon go motion

Vad är en motionsapp?

Det finns många typer av motionsappar till iPhone och/eller Android. Till exempel är yoga ett populärt tema för appar. Det är förmodligen ett antal hundratusen svenskar som någon gång har laddat ned en yogaapp och satt igång att göra olika rörelser. Sedan finns självklart också motionsappar som mäter hur man går, springer, cyklar, simmar med mera. Funktioner för mätning av rörelse finns också delvis inbyggda i de senaste modellerna av smartphones.

Motionsappar iPhone och Android som är gratis att börja använda

Vill du ha några tips på klassiska motionsappar att kika närmare på? Här är ett urval av de över tid mest populära apparna på App Store och Google Play när det gäller gratis motionsappar och gratis motionsprogram. OBS! De flesta appar har två versioner – en som är gratis att använda och en som kostar pengar antingen som prenumeration eller engångsbelopp. Testa någon av nedan och se vad du tycker.

Freeletics är en app med fokus på träning hemma antingen med eller utan vikter och andra hjälpmedel. I programmet finns möjlighet att ta del av färdiga gratis motionsprogram och även sätta ihop egna. Den här appen är kanske till för de som har tränat en del i sina dagar (och har moralen att träna hemma!).

Runkeeper är ett givet val om man ska nämna en bra motionsapp. Den använder GPS för att mäta promenader, löpning, cykling och mycket mer. Självklart kan man lägga till träningsprogram av olika slag och ta sig an utmaningar. För den som springer eller går mycket kan Runkeeper vara ett riktigt bra val.

Home Workout Seven är en av många appar som bygger på idén att det räcker med 7 minuters träning per dag för att man ska bli lite starkare, sundare och slankare. 7-minutersmetoden handlar om att man utför ett antal övningar med stora muskelgrupper efter varandra med lite vila under just sju minuter.

Motionsapp på svenska – finns det?

De flesta appar som läggs till topplistan på App Store och Google Play i kategorierna träning och hälsa finns på svenska. Om du är osäker kan du scrolla ner på sidan i mobilen och se om svenska finns med som språk. Home Workout Seven (se ovan) finns till exempel inte på svenska medan Runkeeper gör det. Söker du efter en motions app på svenska behöver du förmodligen inte leta länge!

gratis motion app

Test av motionsappar

Den här artikeln är till för att ge en bild av vilka alternativ till gymkort som finns om man är ute efter ett enklare och framför allt billigare sätt att träna. Här finns alltså inget test av motionsappar utan i stället tips och inspiration. Det finns sajter som gör test av appar av olika slag inklusive sådana som har med träning och hälsa att göra. Prova att göra en sökning för att se vad du hittar. Du kan också titta på betygen på de olika apparna inom ”hälsa och fitness” med flera kategorier. En app som har minst 4.0/5.0 i betyg gillas av många.

Bra motionsapp – vad är det?

Det spelar ingen roll hur många funktionen ett visst program har och hur många som hyllar det om du inte använder den! En bra motionsapp är en som du använder och får bra resultat igenom. Här är en kort checklista för vad vi tycker är en bra app.

  • Gratis att använda (inte bara en viss tid)
  • Enkel att använda
  • Appen ska ge stöd och uppmuntran så du fortsätter att motionera dag efter dag

Kan du bocka av dessa tre så har du nog hittat en bra motionsapp som kan hjälpa dig till bra resultat.

Andra motionsappar som är gratis att använda

Givetvis finns eller fler alternativ än de som vi har listat ovan. En ganska populär svensk motionsapp som är gratis är Stepler. Idén med denna är att dina steg ger poäng som du sedan kan använda i Steplers shop. Varje jämnt 1000-tal steg ger dig 1 poäng. Du kan också få bonuspoäng vid 5000, 10 000, 15 000 och 25 000 steg per dag. Varje medlem har också möjlighet att få 3 poäng genom att titta på en reklamfilm.

Stepler är som sagt gratis att använda. Man använder en app som finns till iPhone och Android. När den är nedladdad kan man koppla sina sociala medier-konton, bjuda in vänner med mera. Företaget som står bakom tjänsten är seriös och man utvecklar ständigt tjänsten med nya funktioner. 

Hur är det då med poängen? Jo, poängen kan användas till rena köp eller för att få rabatter. Exempel: Stepler erbjuder kanske en kaffe på en känd kaffekedja. Den kostar 250 poäng. Du betalar då med de poäng du har tjänat in. Exempel: Du får 30% rabatt på en beställning hos en gymkedja om du betalar 100 poäng. De poäng du ger ifrån dig ger dig då en rabattkod eller liknande.

Turf är ett spel som bygger på att deltagarna rör sig runt i verkliga världen och samlar poäng genom att besöka olika platser. På olika platser runt om i städer finns så kallade zoner. Genom att uppehålla sig i en zon ett visst antal sekunder ”tar” man den zonen. Den går då från att vara röd (någon annan har den) till att bli grön (du har den). 

I Turf finns en stor mängd medaljer att försöka lägga beslag på. Det är en morot att till exempel samla ”takes” (övertaganden av zoner) och att upptäcka nya zoner. De flesta använder sig av cykel för att besöka zoner men det går alldeles utmärkt att gå eller springa.

Fler intressanta artiklar