Så här väljer du ett billigt gymkort

header till text om billigt gymkort tips

Det är omöjligt att ge ett snittpris på vad ett billigt gymkort kostar. Priset avgörs av läge, varumärke, storlek, tillgången till olika faciliteter med mera. Det finns dock alltid olika gymkort med olika prisklasser.

Om vi säger att ett gymkort med ”extra allt” kostar 999 kr i månaden och ett kort med begränsningar kostar 399 kr så kan du spara 600 kr i månaden. 

Kanske har du ett gymkort redan? Kanske är du på väg att skaffa ett? Oavsett kan du, genom att tänka till lite, minska kostnaden för din träning ganska rejält.

Idag har varje gymkedja en slags ”meny” med olika träningsmöjligheter och du kan i många fall välja ganska fritt från denna. Genom att välja bort kan du minska dina kostnader för gymkort med ganska stora slantar. Här är 3 tips för billigt gymkort. Läs också om hur du hittar och väljer ett billigt gym överlag!

1. Välj bindningstid för ditt gymkort

De stora gymkedjorna såsom exempelvis Actic och SATS erbjuder alltid två olika priser beroende på om man väljer att binda sitt abonnemang eller inte. Priset för ett gymkort blir alltid billigare om man väljer att binda. Söker du ett billigt gymkort är valet alltså enkelt.

Exempel: Du väljer ut ett gymkort som kostar 499 kr per månad om du binder dig för 12 månader. Om du inte binder dig för 12 månader utan väljer bindningsfritt får du betala 599 kr per månad. 

I det här fallet sparar du alltså 100 kr per månad, eller 1200 kr per år. Observera dock att du inte kan ”komma ur” ditt avtal på något sätt under de första 12 månaderna. Det är något att ta med beräkningen när du letar billigt gymkort.

I sammanhanget ska sägas att du, för att kunna teckna abonnemang för ett gymkort behöver ha autogiro.

billigt gymkort 1

2. Välj bort tillval och begränsa dina träningsmöjligheter

Varje gymkedja har ett antal nivåer vad gäller träningsmöjligheter som du kan välja mellan. ”Basutbudet” kan vara att du får träna i gymmet när du vill och delta i de flesta pass. Tillägg till detta utbud kan vara av typen:

  • Möjlighet att utnyttja eventuell simhall och relax (många gym ligger i anslutning till simhall)
  • Möjlighet att träna på andra anläggningar inom samma kedja (i aktuell stad/region och/eller i hela landet)
  • Tillgång till fler pass och/eller fler träningsformer 
  • Träffar med personlig tränare (PT)
  • Personligt anpassade träningsprogram
  • Inbjudan till föreläsningar med mera

Vill du bara gå till gymmet kanske 2-3 gånger per vecka behöver du förmodligen inte de typer av tillval som jag har listat ovan. Då är det bara att välja bort dem och välja ett billigt gymkort.

3. Utnyttja erbjudanden för billigt gymkort

Gymkedjorna har nästan alltid erbjudanden för nya kunder. Det finns en hel mängd olika typer av erbjudanden. Några exempel är:

  • Gratis träning den första månaden eller de första två månaderna
  • Halva månadskostnaden under x månader
  • Slopad medlemsavgift
  • X antal träningspass med personlig tränare (PT)

Erbjudanden av ovan typer gäller i princip hela tiden. Som ny kund får du alltså någon form av rabatt när du tecknar dig för ett gymkort.

Ett antal gånger per år brukar gymkedjorna också ha specialerbjudanden som ger ännu lite extra och det kan vara klokt att nappa på sådana erbjudanden om billigt gymkort om du vill spara pengar. Det är inte sällan i början av terminerna (augusti respektive januari) som gymkedjorna brukar ta fram specialerbjudanden.

Exempel: I augusti får du ett erbjudande om halva månadsavgiften för återstoden av året. I stället för 499 kr får du betala 250 kr. Du sparar alltså cirka 1250 kr på att nappa på detta erbjudande om billigt gymkort.

Hur du hittar rätt billigt gym för dig

Den här artikeln handlar om hur du kan välja det billigaste gymkortet. Men, hur väljer man billigt gym överlag och skiljer sig ett sådant från ett ”vanligt”?

Det finns självklart träningsanläggningar i olika prisklasser. Vissa är kompletta centers med precis allt inom träning och Wellness. Andra är av typen ”källargym” med ett minimum av extra faciliteter. Sedan finns det givetvis också mellanting.

Kännetecken för billigt gym:

  • Lokaler i mindre storlek
  • Färre olika typer av maskiner
  • Inga kringfunktioner som exempelvis relax
  • Sämre tillgång till PT och instruktör
  • Sämre utbud av pass
  • Enklare modell på omklädningsrum
  • Mindre personaltätt överlag

Vad du kan välja mellan beror lite på var du bor. Du har självklart ett större utbud i en större stad. På mindre orter kanske det enda alternativet är ett ”billigt gym”.

När du väljer, utgå från vad du behöver just nu, inte vad du kanske behöver i framtiden. Håll hårt i plånboken men gör samtidigt inte avkall på allt.

I den här artikeln har jag gått igenom lite kring hur du kan göra för att välja ett billigt gymkort. Som du ser finns stora möjligheter att få ner kostnaden ganska rejält och det genom att göra bara några få enkla val.

Tips på andra artiklar inom hälsa och ekonomi:

Fler intressanta artiklar