Vad är vallgrav aktier?

header till text om vallgrav aktier

En vallgrav är ett djupt dike kring ett slott eller en fästning. Vad har då det med aktier och investeringar att göra? Väldigt mycket faktiskt! Ett bolag med en ”vallgrav aktier” har betydande konkurrensfördelar gentemot andra bolag i samma bransch. I den här artikeln får du veta mer om vallgravar bolag och vallgravar aktier.

Vallgrav på medeltiden och nu

När kungligheter, adelsmän och riddare uppförde slott, fästningar och borgar på medeltiden var det klokt att, förutom att resa kraftiga murar, gräva ut diken runt murarna. Ofta fyllde man sedan dessa diken med vatten, allt för att försvara mot angripare. Ju större och bredare vallgrav, desto bättre kunde man försvara sin borg.

Warren Buffet, som ju är känd som världens mest framgångsrika investerare, har använt denna idé som metafor för företags förmåga att klara angrepp från konkurrenter.

Kort sagt innebär en djup och bred vallgrav att ett bolag står bra rustat på marknaden och det är självklart en bra sak! Warren Buffet letar alltid efter vallgravar för de aktier han tittar på, och det har visat sig vara mycket framgångsrikt genom åren.

Kanske har du hört talas om ordet ”moat”? Det är helt enkelt det engelska ordet för vallgrav!

Vallgrav aktier – rent praktiskt

”Diken med vatten” – vad kan vi översätta det till när det gäller en aktie på 2000-talet? Det finns ett antal olika saker som kan bygga en vallgrav. Här är fyra av de största:

  • Stordrift
  • Varumärken
  • Nätverkseffekter
  • Kostnad för byte av leverantör/tjänst

Det är en vedertagen ekonomisk princip att stordrift är positivt. Det är helt enkelt billigare per styck att producera exempelvis 1000 nallebjörnar än 1 nallebjörn. Ett bolag som har stordrift har en lägre produktionskostnad per enhet än ett nystartat bolag och det ger en lång rad fördelar.

En fördel är att aktien med vallgrav helt enkelt kan bli av med den potentiella konkurrenten på sikt – det blir inte lönsamt att konkurrera. En annan fördel är att den ”stora bjässen” kan justera priserna på ett helt annat sätt än den nya aktören.

Om stordrift kanske inte är den enklaste princip att förstå sig på så förhåller det sig på ett annat sätt när det gäller varumärken. Det är inte svårt att se att starka varumärken ger konkurrensfördelar. När du ska köpa något i affären, väljer du ett varumärke du känner till och litar på? Eller väljer du ett okänt märke?

Nätverkseffekter är något som skapar mycket djupa vallgravar när antalet användare/köpare når en kritisk massa. Nätverkseffekt handlar om att värdet på en tjänst (eller produkt – dock ovanligare) ökar med antalet användare/köpare.

Efter ett tag finns endast små möjligheter för andra aktörer att ge sig in på marknaden. Sociala medier, auktionssajter, dejtingnätverk, streamingtjänster – det finns många exempel på vallgravar aktier när det gäller nätverkseffekter.

Slutligen ska vi nämna att det inte sällan är dyrt och/eller krångligt att byta tjänst/leverantör, oavsett det handlar om datorsystem, bredband, transporter eller något helt annat. Det skapar en inlåsningseffekt som gör att leverantören bygger en vallgrav. Ett uppenbart exempel är byte av datormiljö. Ett företag som idag använder Microsofts produkter drar på sig stora kostnader om det avser att byta till Apples produkter, och vice versa.

Vallgravar och monopol

Om du är lite bevandrad inom ekonomi tänker du säkert tanken att bolag med djupa vallgravar i princip har en monopolställning. I vissa fall kan det vara så, inte minst inom försörjningssektorn (el, energi, vatten med mera). Överlag är det dock inte så – en vallgrav gör bara att ett bolag får en betydande eller dominerande ställning. Ibland innebär det att vissa sammanslagningar och uppköp måste godkännas av konkurrensmyndigheter. 

Vallgrav aktier – exempel

Utifrån ovan kanske du kan komma på ett antal företag som har rejäla vallgravar? Bland de bolag som är mest kända i världen (nu räknar vi bort exempelvis vatten- och elbolag) har följande riktigt djupa vallgravar.

Nu kan du allt om vallgravar bolag och vallgrav aktier! Kan du använda den här informationen när du tittar på olika aktier att investera i? Notera att den här artikeln inte gör anspråk på att vara heltäckande. Idén är att ge en introduktion till ämnet om vallgrav aktier!

Kom ihåg att inget här på sidan ska anses utgöra ekonomisk rådgivning. Det här är en informationssida, inget annat. Hitta mer nyttig information om sparande och investeringar på min vad är ekonomi-sida.

Fler intressanta artiklar