Bleka tänderna med gurkmeja – Enkel guide

Att bleka tänderna med gurkmeja kan ge fina resultat

Att bleka tänderna med gurkmeja kostar bara några kronor. Tandblekning på salong/hos tandläkaren kostar minst 3000 kr. Ett tandblekningskit för hemmabruk kostar i snitt 400 kr. Här finns alltså minst ett antal hundralappar att spara!

Kan man bleka tänderna med gurkmeja? Det är ett av de alternativ som finns för dig som vill fräscha upp ditt leende! Läs mer om denna metod och andra här i min artikel om tandblekning. 3 steg är det som krävs – Blanda, borsta, skölj!

Mer populärt med tandblekning

Tandblekning blir mer och mer populärt. Det är många av oss som tycker att våra tänder skulle behöva en uppfräschning så att de blir vitare. En del använder tobak eller livsmedel som färgar tänderna gula/bruna. Andra äter läkemedel som gör tänderna missfärgade. Om man tycker att nyansen på tänderna behöver fräschas upp finns flera metoder för tandblekning.

Det första alternativet för de flesta är att gå till tandläkaren eller tandhygienisten för att bleka tänderna professionellt. Det är en metod som ger ett utmärkt resultat (dock beroende av utgångsläget). Dessutom gör tandläkaren/tandhygienisten så att blekningen sker så skonsamt som möjligt.

Ett annat alternativ är att bleka tänderna själv hemma. Det är en bransch som har gått framåt rejält de senaste åren och det finns många leverantörer av tandblekningskit. Du beställer hem ett kit och använder så en bettskena och en gel så länge som behövs för att tänderna ska få den nyans du eftersträvar.

Vad kostar det att bleka tänderna?

Om du väljer att gå till tandläkaren/tandhygienisten/salongen får du betala minst 3000 kr för en behandling. Det beror lite på vilken typ av behandling du väljer. Det finns nämligen minst två olika typer. Det är en engångssumma och du kan gå hem med vitare tänder direkt.

Väljer du att använda ett kit för tandblekning hemma får du betala allt mellan cirka 250-1000 kr. Även här finns olika typer av produkter. Det finns också skillnader i hur enkla de är att använda. Grundprincipen är att du använder en bettskena i vilken du applicerar en gel. Denna bettskena ska du sedan sätta på tänderna du vill bleka.

Bleka tänderna med gurkmeja – det kostar bara några kronor

Hur är det då med att bleka tänderna med gurkmeja? Gurkmeja är en krydda som är kraftigt gulfärgad. Den kan också färga kraftigt. Hur kan man då använda något som färgar gult till att bleka tänderna vita? Därom tvistar de lärde och jag har inget bra svar annat än att mängder av personer vittnar om att det fungerar! Gurkmeja är naturligt slipande och de potenta ämnena i kryddan kan göra att tänderna blir renare och vitare.

Tandblekning med gurkmeja – så här gör du – 6 steg

  1. Köp hem gurkmeja – det är en krydda som du hittar i kryddhyllan i alla mataffärer
  2. Häll ut lite gurkmeja i en skål eller ett glas (använd inte en färgad skål då gurkmejan kan göra den gul!)
  3. Häll i lite kokosolja (helst i fast form då det kan bli lite rinnigt med en flytande olja)
  4. Blanda ihop och applicera på tandborsten
  5. Borsta dina tänder som vanligt som om gurkmejablandningen var en vanlig tandkräm (se till att du inte får något på kläder, handdukar etc.)
  6. Skölj munnen ordentligt och borsta sedan en gång med vanlig tandkräm

Med stor sannolikhet kan du märka skillnad direkt! Du kan upprepa ”behandlingen” det vill säga bleka tänderna med gurkmeja så många gånger du vill. Förutsatt att du borstar som vanligt kommer dina tänder inte ta skada.

Kan man bleka tänderna med bakpulver/bikarbonat eller kokosolja?

Det går att bleka tänderna på fler sätt. Ett sätt är att använda bakpulver. Det är det tandhygienisten gör vid så kallad blästring av tänderna. Bakpulver tillsammans med vatten och luft i en högtrycksstråle gör att tänderna blir renare och att de kan få en vitare nyans.

Kokosolja är en produkt som vinner mer och mer mark i mängder av sammanhang. När det gäller vitare tänder finns vad jag vet inget belägg för att kokosolja skulle bleka tänderna men den allmänna munhälsan kan bli bättre.

Jag hoppas att du har fått användning för den här artikeln om att bleka tänderna med gurkmeja. Jag har försökt beskriva metoden så noga som möjligt. Notera att jag inte kan garantera några resultat – det här är ingen medicinsk artikel. Se fler bra tips inom hus och hem här. Kika gärna också på min artikel om D-vitamin.

Fler intressanta artiklar