Hoppa till innehåll

Få i dig tillräckligt med D-vitamin

Få i dig lite extra D-vitamin för att stärka ditt försvar så att du bättre kan stå emot sjukdomar. Hur mycket man kan spara? Tänk dig att du kan undvika en eller ett par sjukdagar – det kan bli en del slantar.

Det här spartipset kan låta något märkligt. Vad har D-vitamin med pengar och ekonomi att göra? Om vi vidgar perspektivet något blir allt dock lite klarare. D-vitamin är nämligen centralt för att vi ska hålla oss friska och krya.

Förr i tiden var det C-vitamin som räknades som den vitamin som skulle hålla oss friska. Visst har C-vitamin fortfarande en roll att spela, men de senaste rönen från vetenskapens värld har visat att vitamin D är viktigare när det gäller att hålla sjukdomar borta.

Varför är då ”att äta D-vitamin” ett spartips? Jo, om du håller dig frisk/friskare så behöver du inte ta sjukledigt lika ofta. Om du ser till att dina barn också får tillräckligt med D-vitamin så slipper du vabba lika mycket. Då kan du kanske spara en hel del över ett år.

Sol och vitaminer

Du kan få i dig tillräckligt med D-vitamin på två sätt. Det ena är att helt enkelt vistas i solen. Vitaminet bildas när solens strålar träffar huden. Jag ska inte gå in på detaljerna utan nöjer mig med att konstatera att solen är det centrala här. Ju mer du vistas i solen (tänk dock också på riskerna med för mycket solande!), desto mer av vitaminet bildas av fettet under huden.

Ett annat sätt att få i sig den här vitaminen är att helt enkelt äta tillskott i form av tabletter eller olja. Du kan köpa vitaminet utan recept i din lokala matvaruaffär oavsett det är en lågprisbutik eller en affär med standardpriser. Du kan också beställa D-vitamin på nätet från diverse webbutiker som säljer hälsokost. Kort sagt är det inte svårt att få tag på det här vitaminet.

Du behöver dock inte äta tabletter om du genom din kost får i dig tillräckligt med D-vitamin. Ett säkert tips är att äta och dricka mejeriprodukter. Till exempel finns vitaminen tillsatt i vanlig mjölk. Undrar du hur du på andra sätt kan få i dig vitaminen? Här nedan ser du en lista på livsmedel rika på vitaminen.

  • Sill
  • Lax
  • Tonfisk
  • Ägg
  • Kött
  • Mjölk (om tillsatt)
  • Vegetabiliska drycker (om tillsatt)
  • Margarin (om tillsatt)

D-vitamin under vintern

Många upplever att de blir sjukare oftare på vintern om sommaren har varit regnig och kall. Det är inte helt konstigt eftersom huden inte har fått tillfälle att bilda tillräckligt med vitamin D. Efter en regnig sommar är det extra viktigt att få i sig vitamin D i form av tabletter eller genom kosten. Förutom att äta exempelvis fet fisk och dricka mjölk några gånger i veckan kan ett kosttillskott vara en god idé.

Hur mycket D-vitamin behöver man egentligen?

Enligt generella råd och riktlinjer behöver man 10 mikrogram vitamin D per dag för att vitaminet ska göra nytta i kroppen. Vegetarianer och personer som av olika anledningar inte vistas särskilt mycket i solen kan behöva upp till 20 mikrogram. Om du tar en tablett med vitaminet får du definitivt i dig minst den rekommenderade minsta dosen. Kom ihåg att läsa på burken/förpackningen för att se precis vad som gäller!

Kan man överdosera D-vitamin?

Till skillnad från exempelvis C-vitamin går det faktiskt att överdosera D-vitamin. Exempel på negativa effekter av för höga halter av vitaminet gör att man får för mycket kalcium i blodet. Resultatet av det kan bli njurskador av olika slag och ett allmänt illamående. Effekterna avtar normalt när man återgår till en normal dos.

Notera: Inget av ovan ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har någon fråga eller fundering kring D-vitamin rekommenderar jag att du tar kontakt med läkare.

Läs mer på Livsmedelsverkets sida här. Vill du läsa fler tips inom kategorin Hus & Hem? Följ länken!