Gratis budgetmall för din ekonomi – LADDA NER här

Header till text om gratis budgetmall

I den här artikeln får du all information du behöver om budget och gratis budgetmall. Min förhoppning är att du ska känna att steget till att börja budgetera inte är så stort.

Det är inte ovanligt att ekonomisajter tar betalt för enkla budgetmallar. Det tycker jag är fel. Tröskeln för att börja budgetera bör vara så låg som möjligt!

Självklart har jag satt ihop en budgetmall som du kan ladda ner gratis direkt här på sidan. Scrolla ner en bit för att hitta den!

Göra en budgetmall – Hur göra en budget?

Att det är klokt att göra en budget vet du säkert om. En budget är en plan där man tar med både inkomster och utgifter, betalningar på skulder och olika intäkter. Idén är att resultatet (allt in – allt ut) ska bli 0 kr (noll kr). Då är budgeten så att säga i balans.

Budgeten är som sagt en plan. Att budgetera handlar därför om att planera. Man planerar för de inkomster man kommer att ha och de utgifter som kommer att komma. Det är en smart idé att göra likadant varje månad och då är en budgetmall perfekt.

Budgetmall gratis i pdf på nätet

Att göra en budgetmall är inte alls svårt, men det är väl onödigt att göra en egen i fall det redan finns budgetmallar att ladda ner på nätet! Det är klokt att minimera risken att skjuta på ekonomiska frågor.

Jag har satt ihop en budgetmall i pdf som är gratis och som du kan ladda ner med bara ett klick. Klicka för att öppna min budgetmall att skriva ut. Skriv ut den och börja använda den direkt! Klicka på symbolen nedan.

Hur ser en budget ut – Budgetmall för hushåll

Hur ser då en budget ut? Man kan säga att en budget, och därigenom också en budgetmall, bör delas in i fem delar, nämligen:

  • Inkomster
  • Utgifter, räkningar
  • Betalningar på skulder
  • Överföring till sparande
  • Resultat (alltså IN – UT)

Precis så ser min budgetmall ut. Uppe till vänster finns utrymme att skriva in inkomster, både lön, bidrag, inkomster från extraknäck och så vidare. Direkt till höger finns fält för skulder med betalningar och restsumma.

Jag har också lagt till ett generöst utrymme för räkningar (jag hoppas att det räcker) och ett antal fält för sparande. Här handlar det om överföringar till sparkonto, investeringar, ja vad du än lägger pengar på. 

Sedan gäller det att se om budgeten för månaden är i balans eller inte. Du summerar alla inkomster och drar bort alla utgifter och alla överföringar till sparande. Förhoppningsvis blir resultatet 0 kr eller positivt. Om resultatet är positivt kan du alltid lägga mer pengar på sparande.

Ladda ner gratis budgetmall här
Använd min gratis budgetmall för att skapa en bättre ekonomi

Varför budgeterar man?

Om du har en karta är det (vanligtvis i alla fall!) lättare att hitta rätt. Samma princip gäller för budgetar. En budget är en karta, eller en plan, för hur du ska fördela de pengar som kommer in till hushållet. Om du gör budgeten korrekt kommer du att se om det fattas pengar, om du kan spara mer, om du kanske borde förhandla om något lån, om du behöver öka din inkomst, och så vidare.

Varför är budget viktigt? Utan budget famlar man i mörkret och har sämre ordning. Man kan riskera att bli sen med betalningar och att behöva skjuta på utgifter. Man kan också missa chansen att vässa ekonomin och stärka sparandet.

Budgetverktyg att använda

Här på Sparhacks.se finns ett budgetverktyg som du kan använda gratis – klicka här. Idén med det här verktyget är att du enkelt kan summera inkomster respektive utgifter så att du inte behöver knappa in allt på miniräknaren. Upplägget är lite olikt det som gäller för min gratis budgetmall och anledningen är att den mer ska fungera som en kalkylator.

Du kan med fördel börja använda min budgetmall för att ta upp alla inkomster, utgifter, lånebetalningar, överföringar till sparande, investeringar med mera, för att sedan knappa in siffrorna i ”miniräknaren”.

Fler intressanta artiklar