4 sätt att förbättra din ekonomi – Börja direkt

header till text om 4 sätt att förbättra din ekonomi

Letar du efter sätt att bygga upp din ekonomi? Vill du få kontroll över din ekonomi? Eller vill du ”bara” förbättra din ekonomi så att den blir stabilare än vad den redan är? I den här artikeln ska vi titta på sätt att förbättra ett hushålls ekonomi. Jag besvarar frågan: hur får man en bra ekonomi. 

Bra ekonomi – vad är det?

Begreppet ”din ekonomi” är väl ganska luddigt. Vad det, något förenklat, handlar om är att 1) säkerställa att ekonomin går runt, och 2) ha koll på vilket handlingsutrymme du har. Om din ekonomi med de olika hushållskostnaderna går runt utan problem och du har pengar över att både spara, investera och lägga på nöjen – ja då har du kontroll över din ekonomi och hushållet med resurserna. 

Ekonomi betyder just att ”hushålla med resurserna”. Se Wiktionary här om du inte tror oss! Om inkomsterna är större än utgifterna över tid så hushållet man med pengarna. Det är grunden. Sedan kan du alltid förbättra din ekonomi.

Tips 1: Räkna pengarna

Oavsett du vill bygga upp en idag ganska dålig ekonomi eller vill förbättra din ekonomi och din situation ytterligare, är det första steget alltid att skaffa sig en bild av nuläget. Var är du nu?

För att få en bättre ekonomi ska du först räkna ut vad som kommer in till hushållet och vad som går ut från detsamma, detta per månad. Ta fram papper och penna eller datorn och skriv upp precis allt inom inkomster och utgifter. Du kan också använda mitt budgetverktyg.

Inkomster kan inkludera:

  • Lön
  • Bidrag (barnbidrag, bostadsbidrag, sjukpenning med mera)
  • Pension
  • Underhåll
  • Räntor och utdelningar på investeringar

Utgifter är exempelvis:

  • Hyra/bolån/bostadsrättsavgift
  • El och vatten
  • Mat
  • Amorteringar och räntor på lån
  • Underhåll (om du äger ditt boende)
  • Försäkringar
  • Nöjen
  • Utbildning (inklusive CSN-lån)
  • Barnomsorg
  • Kläder och hygien
  • Sparande
  • Bil och transporter
  • Mobilabonnemang
  • Andra abonnemang och prenumerationer
  • Övrigt (till exempel spontan shopping – ofta en ganska stor post!)

Vissa inkomster och utgifter betalas inte varje månad. Hur ska man till exempel göra med bolån, utdelningar, elräkningar? Grundtipset är att titta tillbaka ett år och summera inkomsterna/utgifterna. Sedan dividerar du med tolv månader.

När du har räknat ihop inkomster respektive utgifter är det bara att jämföra summorna (snitt per månad). Om dina inkomster är större än dina utgifter är din ekonomi i balans. Om förhållandet är det motsatta förlorar du pengar varje månad. 

Behöver du göra förändringar?

Med det här nuläget kan du göra ändringar för att få en bra ekonomi eller förbättra din ekonomi. Kanske ser du att din post för ”övrigt” sticker iväg lite extra? Vad lägger du egentligen pengar på i den här kategorin? Finns det någon annan utgift som du kan skruva på? Finns det någon inkomst som du kan förstärka? Se vad du kan göra för att förbättra din ekonomi och öka din motståndskraft.

Resultatet av dina tankar och ditt räknande bör leda fram till en budget som ger dig bättre möjligheter att förbättra din ekonomi. Punkt ett är att (om det behövs) få en budget i balans. Punkt två är att steg för steg få bättre kontroll över ekonomin.

forbattra ekonomi

Tips 2: Vad du behöver och vad du vill är inte samma sak

Om du har ett bankkort med obegränsat med pengar behöver du inte bry dig om att göra åtskillnad på vad du behöver respektive vad du vill. Nu är det ju inte så många av oss som har den utgångspunkten. Vi måste prioritera och det i princip varje dag. 

Inför ett köp är det alltid bra att fråga sig om saken/tjänsten ifråga är något man ”behöver” eller ”vill ha”. Det man behöver är sådant som i princip är nödvändigt för att överleva. Det man ”vill ha” kan betraktas som lyxartiklar. Vad är det då man behöver? Jo, det handlar om tak över huvudet, mat på bordet och värme i elementen. Kläder på kroppen kan också vara bra att ha! Exemplen kan göras många men du förstår andemeningen.

”Vill ha”-saker är onödig mat, onödig konsumtion, onödiga nöjen – om du tänker efter kan du nog ganska enkelt komma på ett antal onödiga saker som du köper mer eller mindre regelbundet. Några exempel kan vara snus och cigaretter, godis, abonnemang, spel om pengar, utemat, snacks med mera. 

Om du vill förbättra din ekonomi gäller det att vara mycket noggrann med dessa ”vill ha”-kostnader. De kan ganska snabbt addera upp till ett större belopp varje månad. Varför inte nollbudgetera för dessa utgifter under en vecka eller två och se om du kan få en bra ekonomisk utveckling. På så sätt kan du spara pengar snabbt.

Tips 3: Låt inte utgifterna äta upp ökade inkomster

Då och då kan dina inkomster öka. Du kanske får mer i lönekuvertet eller så får du mer i ränta eller utdelning på investeringar. När så sker är det lätt hänt att man drabbas av så kallad livsstilsinflation. Kort och gott smyger sig ökade utgifter på så att det ökade handlingsutrymmet från de ökade inkomsterna helt enkelt äts upp. Livsstilsinflation är ett välkänt begrepp inom psykologin och ekonomin!

Så, hur gör man för att undvika den här situationen? Det gäller så klart att budgetera! Se till att du vet hur du ska hantera den extra inkomsten för att förbättra din ekonomi.

Tips 4: Förbättra din ekonomi genom sparande

Om du har sparade pengar har du automatiskt en större motståndskraft mot eventuella problem i din ekonomi. Du kan lättare parera arbetslöshet, behov av att flytta till större bostad, sjukskrivning, ökade utgifter för underhåll av bostaden, med mera. Om du har din ekonomi i balans bör du göra avsättningar till ett sparande. Om du idag inte har en ekonomi som går ihop bör du börja spara så fort den gör det! Förbättra din ekonomi för att kunna börja spara snabbare.

Steg ett är att spara till en buffert. Det är denna du ska ta av om någon ekonomiskt problem knackar på dörren. Hur mycket du bör ha sparat är lite olika beroende på din familjesituation men en tumregel är att varje vuxen bör ha minst ett par månadslöner sparade. Idén är att dessa pengar ska räcka under tiden man väntar på A-kasseersättning. För en barnfamilj kanske bufferten bör vara lite större. Givetvis ska pengarna vara i kontanter exempelvis på ett sparkonto hos banken.

För att bygga upp din ekonomi på sikt gör du klokt i att också spara för framtiden. Du gör också klokt i att börja spara så fort du har möjlighet. Ju längre du sparar desto mer kan du nämligen samla på dig över tid med hjälp av ränta på ränta-effekten. Även ett minimalt sparande idag kan ge mycket stora summor över tid. Förbättra din ekonomi nu för att kunna börja spara direkt.

Jag hoppas att du får nytta av den här artikeln om att förbättra din ekonomi. Som med allt annat inom ekonomi så handlar det om att tänka efter lite extra inför varje utgift. Med bättre koll på utgifterna är det mycket lättare att bygga upp en bra ekonomi.

Fler intressanta artiklar