4 spartips för hygienprodukter och billig tvål

Spartips för hygienprodukter

Kan man spara en hel del på att köpa och använda billig tvål? Kan man få mer pengar över bara genom att köpa lite extra av schampo, handtvål och liknande vid extrapris?

Du kanske inte har tänkt på det, men kostnaden för handtvål, duschkräm, schampo och balsam är ganska rejäl i de flesta hushåll. Det handlar inte om hundralappar utan om tusenlappar varje år. Visst ska man hålla sig hel och ren, men det finns pengar att spara på att tänka lite smart när det gäller billig tvål och andra hygienprodukter. Här är mina bästa sparhacks när det gäller billig tvål, schampo och balsam.

Fler saker att bunkra!

Självklart kan du också spara en hel del pengar på smarta inköp av tvättmedel, diskmedel och rengöringsprodukter. Det är samma principer som gäller här – bunkra och köp billig tvål och annat i lågprisbutiker för att spara in pengar du kan lägga på annat.

Bunkra när det är extrapris

Då och då kan du hitta extrapris på tvål, schampo och/eller balsam i din lokala matbutik. Se då till att utnyttja erbjudandet till fullo. Hygienprodukter har ju inte direkt något bäst före-datum så det är bara att bunkra loss och skapa ett litet lager därhemma. Exempel på vad du kan/bör/ska bunkra inom hygien, tvätt och städ är:

  • Schampo
  • Balsam
  • Handtvål (pumptvål)
  • Handtvål (hårdtvål)
  • Tandborstar
  • Tandkräm
  • Deodorant
  • Toalettrengöring/toalettfräschare
  • Diskmedel
  • Tabletter till diskmaskinen

Andra närbesläktade produkter du kan passa på att bunkra är disktrasor, diskborstar och tvättsvampar. Kort sagt kan/bör/ska du bunkra varor som du kan ha hemma länge utan att de går ut i datum.

spartips för tvål och schampo

Köp billig tvål och schampo i lågprisbutiker

Flera lågpriskedjor, såsom exempelvis Rusta och Ö&B, har alltid rejäla rabatter på tvål, balsam och schampo. Inte sällan kan du spara en hel del på att köpa dina hygienprodukter i sådana butiker. Det är inte ovanligt att du kan spara en tia eller mer på vanligt schampo och balsam jämfört med köp i din vanliga matbutik. Ganska ofta kan du köpa exempelvis duschcrème till halva priset jämfört med butik.

Handlar det då inte om billig tvål på grund av att det är mindre kända märken som saluförs? Svaret är i princip nej. Du hittar i regel samma märken hos lågprisbutikerna som hos ICA, Coop med flera mer traditionella kedjor.

Kläm ut det sista i varje flaska

Även när man tror att det är slut på exempelvis handtvålen, så finns det alltid en hel del kvar. För att klämma ut det sista i varje flaska kan du fylla upp med lite extra vatten och sedan skaka så att den kvarvarande tvålen blandas med vattnet. På så sätt får du ut det allra sista ur flaskan och sparar någon eller några kronor. På så sätt kan du göra billig tvål ännu billigare. Det är kanske det enklaste spartipset du kan använda!

Proffstipset – använd bara hårdtvål

Av någon anledning har hårdtvålens status i svenska hushåll sänkts rejält de senaste åren. Det är synd eftersom hårdtvål räcker så mycket längre än flytande tvål. En hårdtvål kan räcka i upp till en månad om den används som handtvål i badrummet. Om du inte har några speciella önskemål kring duschtvål kan du också använda hårdtvålen i duschen.

Det finns också andra fördelar med hårdtvål. En är att den återfuktar bättre än flytande tvål. En hårdtvål innehåller nämligen mer fett och är därför både bättre och mer skonsam för huden. 

Att använda hårdtvål för handtvätt är särskilt att rekommendera under vintermånaderna då huden tenderar att bli lite extra torr. Vanlig flytande handtvål kan i stället torka ut huden. Det är ingen skillnad mellan billig tvål och märken som kostar lite mer när det handlar om att återfukta/återfetta huden.

Det här var några av mina bästa tips kring hygienprodukter. Kanske kan du spara några extra kronor bara på att tänka lite nytt kring detta?

Fler intressanta artiklar