5 saker man kan prova att köra i diskmaskinen

Headerbild till artikel om att köra i diskmaskinen

Det är inte bara bestick, tallrikar och glas som en modern diskmaskin kan ta hand om. Det finns fler saker man kan köra i diskmaskinen. Här är 5 tips – kanske fungerar alla för dig, kanske väljer du bort några stycken.

Diskmaskinen är en riktigt fiffig maskin. Man bara stoppar in smutsiga tallrikar, skålar, glas bestick – och efter ett par timmar är allt skinande rent. Nu gäller det bara att någon kommer på en maskin som stoppar tillbaka allt i skåpen! 

Hyllorna i kylskåpet

Det är lätt hänt att hyllorna och skivorna i kylen blir lite kladdiga och fläckiga efter ett tag. Matrester och märken efter burkar och kartonger gör att kylen både känns och faktiskt blir ofräsch. Om hyllorna och/eller skivorna får plats i diskmaskinen är det bara att diska dem tillsammans med övrig disk. 

Leksaker i plast

Leksaker kan man också köra i diskmaskinen, förutsatt att de är av plast. Leksaker i trä ska man inte köra i diskmaskinen. Kom också ihåg att leksaker med batterier inte ska diskas i maskinen. Lego och Duplo, ”actionfigurer”, dockor, klossar och liknande går utmärkt att köra i diskmaskinen.

Om du har småbarn kan det vara bra att veta att du också kan diska nappar och babyleksaker i diskmaskinen. På så sätt blir de både rena utåt sett och kvitt från bakterier. Ett perfekt tips när förkylningstiderna slår till ordentligt!

Diskborstar och disktrasor

Du kan få både diskborstar och disktrasor att hålla lite längre genom att köra dem i diskmaskinen. Det är bara att kasta in innan du sätter igång maskinen för kvällen så har du fräscha redskap att använda nästa dag. Bra att veta – för att verkligen få bort bakterier gäller det att du kör maskinen på hög temperatur.

Knoppar och handtag

Handtag och knoppar i köket går utmärkt att köra i diskmaskinen. Det gäller kanske framför allt för spisknoppar (om de är avtagbara). Få bort fettet och smutsen från knopparna med en snabb tur i diskmaskinen. Detsamma gäller för knoppar och handtag för skåp och lådor – förutsatt att det är enkelt att ta av dem och sedan sätta dit dem igen.

Badrumsartiklar

Det är många saker i badrummet som blir lite mindre fräscha efter ett tag. Tvålkoppen, proppen i handfatet/badkaret, tandborstmuggen, nagelfilen, nagelklipparen – du kan säkert komma på många fler exempel själv. Kör badrumsartiklarna i diskmaskinen emellanåt för att få ett fräschare badrum.

Fler saker att köra i diskmaskinen

Det finns naturligtvis fler saker som kan köras i diskmaskinen. Ovan är de mer ”säkra” exemplen. Det finns dem som menar att man också kan köra exempelvis verktyg, skor (exempel här) med mera. Det är inget jag kan rekommendera men vill du prova gör du det på egen risk! Lycka till med disken! Fler tips för att spara på hus och hem hittar du här.

Fler intressanta artiklar