Vad kan man spara till? 5 tips!

Header till texten vad kan man spara till

Att spara är alltid bra – ett sparande är självklart mycket bättre än ett spenderande! Det är bättre att gå plus i privatekonomin än att gå minus eller sätta ekonomin under press. Men, vad kan man spara till? Det är en fråga som man kanske inte reflekterar över så mycket i vardagen.

En del personer sparar och investerar för att nå finansiell frihet (FIRE) för att inte behöva lönearbeta hela livet. Andra har helt andra planer för sparandet. Nyckeln här är att ha en plan för sparandet och investeringarna. Med en plan är det lättare att följa upp och jobba mot mål. Utan plan finns tyvärr risken att sparandet prioriteras ned en bra bit. 

Men, mer specifikt – vad ska man göra med sina sparade pengar? Vilket syfte ska man ha för att spara och investera? Här i artikeln hittar du 5 tips! Självklart kan de olika tipsen kombineras för extra god effekt av sparandet. Vad ska du spara till?

Till Vad ska man spara pengar?

Vi är alla olika och vi lever på olika sätt. Vissa har familj och barn medan andra lever ensamma. Vissa av oss har en hög lön medan andra tjänar mindre alternativt väljer bort en del lönearbete för att i stället få mer fritid. Gör en egen analys och plan för att kunna spara långsiktigt och hållbart på bästa sätt.

OBS! Att spara till en buffert är alltid det första steget. Du ska alltid se till att du kan betala hyra/bolån, mat samt el och värme. Ett varmt hem under tak med mat i magen är alltid prioriterat. När sparandet till en buffert är avklarat är det dags att sikta vidare uppåt. Vad kan man då spara till?

Vad ska man göra med sina sparade pengar – 5 exempel

  • Gå ner i arbetstid eller sluta jobba helt
  • Ge barnen en ekonomisk skjuts när de lämnar boet
  • Hjälpa den äldre generationen dryga ut pensionen
  • Bli av med skulder
  • Resor, nöjen, hobbyer

Gå ner i arbetstid eller sluta lönearbeta

Det är många som drömmer om att kunna stega in till chefen med en ansökan om att säga upp sig. Andra drömmer om att kunna gå ner till kanske 75% eller 50% för att få mer tid med hobbyer och/eller familj. Med ett specifikt sparande mot något av dessa mål kan drömmen bli verklighet. 

Självklart behövs en ganska rejäl slant för att kunna nå målet om att arbeta mindre eller inte arbeta alls. Det krävs också tid – så att de sparade pengarna kan ge avkastning exempelvis på börsen. Om du är intresserad av att spara till denna typ av mål krävs ett idogt sparande och att du börjar så fort du bara kan. Det handlar om att spara ihop flera miljoner genom investeringar.

Hjälpa barnen med ekonomin

Många föräldrar sparar till sina barn. En del lägger undan hela barnbidraget medan andra nöjer sig med några hundralappar per månad. Det är oavsett alltid en god idé att spara till barnen. Det kan räcka med några 100-lappar varje månad för att ditt barn ska få en riktigt rejäl slant att använda vid 18, 19 eller 20 års ålder.

Exempel: 1500 kr i månaden per månad i 20 år med en avkastning på 9% årligen (ungefär vad Stockholmsbörsen har gett sedan 2006) ger närmare en miljon kronor (utan eventuella skatteeffekter) på 20 års-dagen.

Exempel: 200 kr i månaden per månad i 20 år med 9% i avkastning ger nästan 130 000 kr efter 20 år.

Så, vad kan man spara till när det gäller barnen? Vad kan barnen behöva i framtiden? Sparandet till barnen kan ge en slant som kan användas för resor, köp av bil, kontantinsats på den första bostadsrätten med mera.

Hjälpa mamma och pappa med ekonomin

Många pensionärer har en riktigt god ekonomi, men det finns också de som har det mycket knapert. Antalet fattigpensionärer i Sverige är många och många får det successivt sämre och sämre. Om situationen är så för dig kan det vara intressant att spara för att kunna hjälpa den äldre generationen.

Vad kan man spara till när det gäller den äldre generationen? Jo, i grunden handlar det om vanliga levnadsomkostnader för mat, hyra och liknande. Det handlar framför allt om ett kontinuerligt sparande då du exempelvis kan överföra ett belopp via Swish eller liknande varje månad. Självklart kan du också ha ett separat sparkonto från vilket du överför pengar när det behövs. Du kan då göra överföringar för att betala tandläkarbesök och liknande.

Vad kan man spara till – Bli av med skulder

Vad kan man mer spara till? Ett alternativ är att lägga undan pengar för att beta av skulder. Då blir sparandet kontinuerligt i och med att du betalar av varje månad. Det är alltid bra att bli av med skulder med tanke på att de kostar varje månad – ju snabbare du blir av med skulderna, desto snabbare kan du börja spara till något annat. Du byter då helt enkelt ut det du tidigare amorterat och betalat i ränta mot sparande och investeringar.

Resor – nöjen – hobbyer

Självklart måste man också kunna spara till något man tycker om. Sparande behöver absolut inte bara handla om att skrapa ihop ett visst antal tusenlappar inom 10, 20 eller 30 år. Att spara till exempelvis resor, nöjen och hobbyer kan göra att man inte behöver låna, och det är självklart alldeles utmärkt. Om du är intresserad har vi en bloggpost om dyra hobbyer!

Vid sparande till resor och liknande kan man med fördel skapa separata konton för sparande (på sparkonton eller på ISK). Man kan namnge kontona och sedan göra överföringar via autogiro alternativt Trustly, Klarna eller någon annan aktör för direktinsättningar. Man kan också med fördel spara tillsammans resor och dylikt.

Vad kan man spara till? Nu när du vet lite mer om vad man kan spara till är frågan vad du vill fokusera på? Är det något enstaka område du vill fokusera på eller väljer du flera? Fundera ut ett eller ett par anledningar till att spara och sätt igång direkt!

Fler intressanta artiklar