När är det billigast att boka flyg – 3 tips

Billigast att boka flygresa

Få tips på hur du kan boka flyg så billigt som möjligt och köpa de billigaste resorna. Här får du all information om när det är billigast att boka och flyga.

Vilka dagar är det billigast att flyga? Vilka dagar är det billigast att boka flyg eller en komplett resa? Hur hittar man den billigaste resan? Frågorna kring bokning av flyg och resor är många och det är inte helt enkelt att få riktigt konkreta svar. Vill du ha bra tips på hur du kan boka den billigaste flygresan, så läs vidare!

Billigast att boka flyg – Generella fakta

Det är inga absoluta sanningar jag presenterar i den här artikeln. Mina tips bygger på vad som gäller generellt i resebranschen. Du kan mycket väl hitta billiga flygresor genom att vrida och vända på variablerna. Med smidiga tjänster som exempelvis Momondo kan du enkelt göra både breda och smala sökningar.

Vilken veckodag är billigast att flyga?

När det handlar om flygbiljetter är det utbud och efterfrågan som gäller och ju större intresse för en viss avgång/en viss dag, desto högre pris. Det har genomförts ett antal undersökningar genom åren som visar att tisdagar är den billigaste dagen att flyga. Då har weekendresenärerna åkt hem och nöjesresandet är som minst. På god andraplats kommer onsdagar.

Vilken dag är det då som är dyrast? Här finns lite olika givar. Klart är att lördag är den dyraste dagen, men sedan är det inte helt fastslaget om torsdag, fredag eller söndag är nummer två på listan. Klart är dock att dessa tre dagar är dyrare än måndag, tisdag och onsdag.

Weekendresor – när är det billigast att boka flyg?

Om du ska åka utomlands ett par, tre dagar, så försök att undvika torsdag-söndag och fredag-söndag. Du kan komma undan mycket billigare genom att resa exempelvis söndag-tisdag eller lördag-tisdag.

När är det billigast att resa?

En annan fråga i sammanhanget är när på dygnet det är billigast att resa. Även här handlar det om utbud och efterfrågan. Det är störst tryck på flygningar under ”normal” dagtid och minst tryck på mer obekväma tider. Att flyga på kvällen/natten är billigare än att flyga på dagen.

Observera att allt ovan gäller för ”vanliga” veckor. Handlar det om skollov eller helgdagar ställs alla prisbilder på ända. Överlag är det inte alls någon bra idé att boka en resa över ett lov. Höstlovet och jullovet är praktexempel på hur efterfrågan kan trissa upp priserna till riktigt höga nivåer.

Spartips: Billiga resor

När är det billigast att boka flyg?

I jakten på billiga flyg räcker det inte med att välja rätt avgångar, det handlar också om att söka och boka vid rätt tid. För flygbiljetter gäller att priset är som högst när biljetterna släpps. Det kan vara till exempel tio månader innan avgång. Priset sjunker sedan successivt i takt med att flygbolaget vill fylla sitt plan.

Prissänkningen pågår fram tills dess att det uppstår en brist på stolar. Då kommer priset i stället att höjas. Om det sedan blir uppenbart att planet riskerar att inte fyllas kommer priset återigen att sjunka. Nu vill flygbolaget till varje pris fylla sitt plan.

Med detta som bakgrund kan man säga att det är billigast att boka flygbiljett fram till omkring 1-2 månader innan avgång samt veckorna före avgång (sista minuten).

En sista sak: Även tidpunkten då du bokar kan spela roll för vad du i slutändan får betala för din flygbiljett. Det är nämligen så att flygbolagens system känner av vilket intresse som finns för olika resor och justerar priserna efter det. Ju större intresse, desto högre pris.

Hur ska man då veta när intresset är som störst? Genom undersökningar har det framkommit att måndag och tisdag är de dagar på veckan då vi i Sverige surfar som mest i syfte att shoppa. Det torde betyda att dessa två dagar är de då vi är som mest flitiga med att söka efter flygresor och att priserna då är högre dessa dagar. Vill du säkra att du letar resa när det är billigast att boka flyg ska du alltså undvika måndag-tisdag.

Sammanfattning – Boka billiga flyg

Jag hoppas att du har haft nytta av detta tips på att spara pengar kring billiga flygresor och när det är billigast att boka flyg. Det viktigaste att ta med sig är att vara flexibel både när det gäller dagar och tidpunkter för resandet. Om du har möjlighet att resa när det är billigare kan du spara mycket pengar. Dessa pengar kan du kanske i stället lägga på shopping på resmålet eller ett finare boende.

Fler intressanta artiklar