Spara direkt när lönen kommer

Spartips: Spara direkt när lönen kommer

Vad betyder att spara direkt? Och vad ligger egentligen i uttrycket ”betala dig själv först”? Det ska vi undersöka i den här artikeln. Vem vet, kanske kan tipsen i artikeln göra att du sätter igång ett sunt sparande som håller över tid?

Det bästa sparandet är det som blir av – så brukar privatekonomiska experter uttrycka det. Vad de menar är att sparande i sig är en aktiv åtgärd. Att spara pengar är inget som sker av sig självt, utan det krävs att man bestämmer sig för att lägga undan pengar och sedan faktiskt göra det.

Enkel grundregel

Med alla räkningar som ska betalas, alla fritidsintressen som kostar pengar och alla nöjen som pockar med sin uppmärksamhet, är det inte konstigt att aktiviteten ”att spara” inte sätts i första rummet. Det kan snarare vara så att den sätts i sista rummet – det vill säga när allt annat är betalt. Det stora problemet är att det då kanske inte finns några pengar kvar att spara!

Grundregeln är enkel: Spara direkt när lönen kommer! Hur man gör det i praktiken? Läs mer nedan!

automatiskt sparande

Spara direkt – Lägg undan pengar så fort lönen kommer

Om du har läst eller kommit i kontakt med engelskspråkig litteratur på ämnet sparande och investeringar så har du kanske hört talas om uttrycket ”pay yourself first”. Detta uttryck ska man förstå bokstavligt – det handlar om att lägga undan pengar ”först”, alltså direkt när lönen kommer in på kontot. På svenska hör man ibland uttrycket ”betala dig själv först”. Det handlar om samma sak som det engelska uttrycket.

Med den här strategin ser du till att du inte missar att spara eller misslyckas att spara på grund av att det inte finns något kvar på kontot i slutet av månaden. Du betalar dig själv först – spara direkt – och tar räkningarna och andra utgifter sedan.

Den här strategin med att spara direkt innebär också att du prioriterar sparandet inte bara rent praktiskt utan också mentalt. Om du bestämmer dig för att sparandet ska gå först så skickar du en mental signal som förstärker den här prioriteringen.

Men, tänk om det inte finns några pengar kvar till räkningar eller utgifter som mat i slutet av månaden om man ”betalar sig själv först”? Det är en bra fråga! Att man sätter undan pengar det första man gör innebär inte att man ska prioritera ned övriga utgifter. Det handlar om att sätta undan pengar direkt så att man inte riskerar att spendera de pengar man vill spara direkt!

Sätt upp ett automatiskt sparande

Ett sätt att verkligen förenkla att du betalar dig själv först – spara direkt – och säkrar att du sparar pengar varje månad är att sätta upp ett autosparande. Det är enkelt gjort!

Hos de flesta banker, nätmäklare, nischbanker, med flera kan du enkelt sätta upp autogiro. Du anger hur mycket du vill föra över och vid vilket datum varje månad. När lönen (eller andra bidrag eller ersättningar) sedan kommer in på kontot dras pengarna direkt.

Om du är osäker på hur mycket du kan/vill spara varje månad, kan du med fördel välja ett ”testbelopp” som är lite lägre än vad du tror att du kan/vill spara. Det kan till exempel handla om 100 kr eller 200 kr. Om du klarar dig utmärkt utan det beloppet under månaden kan du experimentera med ett lite större belopp när du sparar direkt nästa månad.

Allt möjligt matnyttigt om autogiro finner du på Bankgirots hemsida.

Hur ska du spara direkt/investera?

Vart ska då dina dina pengar gå när du sparar direkt? Ska pengarna komma in på ett vanligt sparkonto? Ska du månadsspara i fonder? Allt beror på hur din situation ser ut. Om du just nu inte har något sparande är rekommendationen att du börjar med att bygga upp ett buffertsparande på ett vanligt sparkonto. Välj helst ett konto hos en nischbank där du får åtminstone lite ränta. Har du redan en buffert kan månadssparande i fonder eller andra typer av investeringar kanske vara intressanta.

Kom ihåg! Det bästa sparandet är det som blir av över huvud taget! Lycka till!

Fler intressanta artiklar