Förlora aldrig pengar – Bra att veta!

Bild till artikel om förlora aldrig pengar

Ett av de mest klassiska citaten inom ekonomi är ”förlora aldrig pengar”. Egentligen är det kanske inte ett citat, utan mer en princip och ett sätt att tänka kring allt det ekonomiska. Det är en av de främsta inom aktier genom tiderna – Warren Buffet – som står bakom citatet. I den här artikeln ska jag berätta något om hur man kan tolka principen, eller regeln om man så vill.

Notera!
Det här är en allmänt hållen artikel om Warren Buffets mest klassiska regler för investeringar. Jag skriver om risker och olika sätt att tänka kring investeringar utifrån andemeningen i reglerna. Inget på denna sida ska ses som finansiell rådgivning. Du ansvarar själv för dina investeringar. Översättningen ”förlora aldrig pengar” är en direktöversättning.

Ekonomiska principer och ekonomiska citat

Inom precis alla områden i livet finns anledning att anamma principer och regler. Det blir helt enkelt lättare att leva om man förenklar en del! Detta gäller naturligtvis även för ekonomi och privatekonomi. En person som vill investera på börsen men varken vill följa aktier slaviskt eller läsa på om ekonomi kan välja principen/regeln att månadsspara i en globalfond. En person som vill spara mer pengar i vardagen kanske väljer principen att bara handla i en lågprisbutik.

Vilka principer och regler använder du när du sparar och investerar? Har du någon maxim du lever efter när du planerar din ekonomi och sätter in pengar på olika konton?

Principen om förlora inte pengar

Warren Buffets regel är som följer: 

Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar

Om det finns en regel nummer ett finns det kanske också en regel nummer två? Det stämmer. Warren Buffets andra regel är:

Regel nummer 2: Glöm aldrig regel nummer 1

(Om du har sett Fight Club (eller läst kortromanen med samma namn) känner du igen konceptet. De första två reglerna i Fight Club är ju 1. ”You do not talk about Fight Club” och 2. ”You DO NOT talk about Fight Club.)

Ekonomisk risk och risk att förlora pengar

Förlora aldrig pengar är en regel som har att göra med flera saker, nämligen (fritt formulerat/tolkat av skribenten):

  • Gambla aldrig med dina pengar
  • Investera i mer ”säkra” kort med sunda finanser
  • Var långsiktig i ägandet

Det övergripande målet är att portföljens risknivå inte ska göra att det finns en större risk för förluster sett över en längre tidsperiod. Eller med andra ord: Att förlora pengar på kort sikt är egentligen inget man kan göra något åt (börsen kan alltid ha en dålig dag), men man kan undvika att ta onödiga risker som riskerar att ge stora förluster. Det är så Buffets bolag Berkshire Hathaway har verkat genom åren.

Hur ska man då minska risken att förlora pengar rent praktiskt när man sitter och väljer aktier och fonder? Idén utifrån investeringsreglerna är att om det finns en risk att en aktie eller en fond kan gå ner ordentligt i värde, så är den investeringen inte lämplig. Knepigare än så är det inte – på pappret i alla fall. För att undersöka risker med en aktie eller fond krävs noggrann analys av både affärsidé, ekonomiska data, marknad, med mera.

Förlora aldrig pengar – varför?

Ett problem med att förlora pengar är givetvis att man inte har lika mycket pengar tillgängliga som man hade förut oavsett det gäller kontanter eller aktier/fonder. Om en aktie går ner 50% har du visserligen inte gjort en realiserad förlust om du inte säljer, men den aktuella köpkraften har minskat med 50%. 

Ett annat problem med att förlora pengar är att större nedgångar i aktiepriser är svåra att hämta tillbaka. Om en aktie sjunker med 50% krävs en uppgång på 100% för att värdet ska bli likadant som innan nedgången. Det kan ta lång tid för en aktie att återhämta sig, särskilt som det förmodligen finns en tydlig orsak till den stora nedgången. Om man väljer att ligga kvar i aktien är pengarna låsta och gör egentligen ingen nytta. Man kan också anta att eventuell avkastning i form av utdelning slopas vid händelser som föranleder stora nedgångar.

Jag hoppas att jag har lyckats bena ut vad Warren Buffet egentligen menar med sina berömda regler. Det handlar alltså inte om att aldrig förlora pengar rent faktiskt utan att minska risken för att förlora pengar på sikt på investeringar i aktier.

Fler intressanta artiklar