Vad gör du efter en dålig dag på börsen? – 3 TIPS

header till artikel om dålig dag på börsen

En dålig dag på börsen kan göra att humöret sjunker en hel del. Någon tiondels procent spelar nog ingen roll, men när innehaven alla lyser rött och det handlar om 2 eller 3 procent hoppar man kanske inte av glädje. När det går dåligt på börsen kommer man ju längre ifrån sina mål med sitt sparande och sina investeringar.

Hur man hanterar en dålig dag på börsen beror lite på vilken typ av person man är, hur riskvillig man är och hur långsiktig man är, det vill säga vilken sparhorisont man har. Här är några idéer för hur man kan ta sig an en dag när det går dåligt på börsen.

Obs! Inga rekommendationer eller strategier på hur man ska köpa/sälja. Självklart kan man kombinera de olika alternativen.

Koppla av – koppla från – koppla bort

Det är nog många som följer börskurserna löpande under dagen när det är rött eller ser ut att gå mot rött. Det är nämligen inte roligt att se värdet på sina aktier och fonder minska och man vill gärna hitta ett tecken på att en vändning är på gång. Det kan lätt bli stressande och det är lätt att man blir på lite dåligt humör.

En idé är att koppla av, koppla från och koppla ur. Ta bort allt som har med börs och pengar att göra från din dag! Du kan inte påverka en dålig dag på börsen och därför är det en idé att strunta i den helt och hållet. Koppla bort, fokusera på jobbet, umgås med familj och/eller vänner, träna, lyssna på en ljudbok, plocka kottar – ja, vad som helst!

Är du en långsiktig investerare är en dipp på några procent eller en korrektion normalt inget att hetsa upp sig över. Historiskt sett har aktiemarknaderna alltid återhämtat sig efter ras och korrektioner i alla storlekar.

Köp dippen

Ett annat alternativ är att passa på att ”köpa dippen” som det så populärt heter. Man passar helt enkelt på att gå in i en aktie eller fond när priset är lägre. Det förutsätter att man har en plan för sitt agerande med en lista på aktier/fonder som man vill köpa. Det förutsätter också att man tror att börsen på sikt kommer att fortsätta utvecklas i en positiv riktning.

Många som handlar med aktier har en så kallad bevakningslista med ett antal aktier som kan vara intressanta att följa och eventuellt köpa. Det kan vara en god idé att ha en sådan och vid tillfälle köpa en eller två eller flera aktier på den listan.

Sälja eller minska i aktier och fonder

Om det är en dålig dag på börsen och något av de egna innehaven går särskilt dåligt kan det vara värt att fundera på varför det kommer sig. Har det kommit någon dålig nyhet? Har en aktie gått upp väldigt mycket vilket kan föranleda en korrektion eller vinsthemtagningar? Det är alltid bra att se över sina innehav lite då och då, och en dålig dag på börsen kan vara ett bra tillfälle att göra det.

Vad brukar du göra när det är en dålig dag på börsen? Använder du någon av idéerna här i artikeln eller har du någon egen strategi som du använder? Kom ihåg att investera på ett sätt som passar dig och att aldrig riskera mer än du har råd att förlora.

Relaterat lästips: Se vilka mäklarkoder och mäklarförkortningar som används på Stockholmsbörsen.

Fler intressanta artiklar