Gör matschema utifrån reklamblad

Spartips: gör matschema utifrån reklamblad

Det är inte otänkbart att du kan spara omkring 100 kr eller mer per vecka på att helt enkelt välja de bästa erbjudandena och göra matschema. Det tar inte många minuter att läsa reklambladen och du måste ju ändå handla. 100 kr i veckan blir över 5200 kr på ett år och det är verkligen ingen dålig slant!

Spara pengar med reklamblad

Om du inte har en dekal med texten ”Ej reklam tack” eller ”Reklam undanbedes” på din brevlåda så vet du att du brukar få hem en ganska rejäl mängd reklamblad varje lördag/söndag. En del av reklambladen kommer från byggvarumarknader och vissa kommer från kedjor som Rusta och Dollar Store. Kanske dyker någon gratistidning upp också. Den största mängden papper är dock signerad matvarubutikerna. Willys, Lidl, ICA, Coop med flera kedjor brukar leverera reklamblad varje helg. Utifrån dessa kan du göra matscheman och spara pengar!

Det finns utmärkta sätt att spara pengar på att utnyttja de erbjudanden som matvarubutikerna presenterar i sina reklamblad. Faktiskt finns goda möjligheter att lägga upp hela veckoscheman utifrån vad som presenteras. Här berättar jag lite kort om hur du kan spara på matkostnader genom matschema från reklamblad. Det gäller särskilt reklamblad från lågprisbutiker.

TIPS! Ladda ner min mall för matschema för en hel vecka. Det är en god vana att göra matschema för flera dagar i förväg (om inte en hel vecka). Du hittar mallen här.

Matscheman med mat på extrapris

Varje vecka presenterar matvarubutikerna ett antal varor som är kraftigt rabatterade. Det kan handla om allt från kött och fisk till grönsaker och torrvaror. Vissa produkter är nedsatta med kanske 10% men det finns alltid exempel på rabatter på upp emot 50%. Genom att köpa de matvaror som är nedsatta med större procentsatser kan du spara mycket pengar på billig mat.

Grundtipset är att titta ut vad som är billigast och göra ett matschema för veckan utifrån det. När reklamen dimper ned i brevlådan på lördagen eller söndagen är det bara att gå igenom den och ringa in/skriva ner vad som ska inhandlas. Själva inköpen får du sedan göra på måndagen. I de flesta fall är det nämligen från måndagen som de flera rabatter gäller.

Bild som visar grönsaker illustrerar tipset att göra matschema utifrån reklamblad

Så här kan du börja med matscheman

Vi säger att du får hem ett reklamblad från Willys och ett från ICA. Du bestämmer dig för att gå igenom dessa två i lite mer detalj enligt nedan.

  • Om du börjar titta i Willys reklamblad hittar du kanske ett erbjudande om köttbullar med 30% lägre pris än vanligt. Du ser också att priset på potatis har sänkts kraftigt och att du får två paket fiskpinnar till exempelvis 40 kr i stället för 27,90 kr styck. 
  • Därefter kikar du i ICA:s reklamblad och upptäcker stora rabatter på falukorv, lax, rotfrukter och pommes frites. Här är också yoghurten prissänkt och man får två påsar bröd för 30 kr i stället för 23,90 kr styck. Du ser också att kilopriset på hushållsost är sänkt med 20 kr.

Den här övningen tar bara några minuter och resultatet blir att du i praktiken har middagsschema för de flesta av veckans dagar (måndag: fiskpinnar och mos, onsdag: köttbullar, onsdag: falukorv och mos, torsdag: lax och rostade rotfrukter, och så vidare). Du har också hittat bra erbjudanden på frukostmat.

Mer om matscheman

Självklart kan du själv anpassa din ambitionsnivå. Du kan definitivt gå igenom reklambladen med både lupp och förstoringsglas för att spara ännu mer pengar. Å andra sidan kanske du nöjer dig med ett par, tre riktigt bra erbjudanden. 

Men hur är det med eventuell bilåkning mellan affärer? Om det är långt mellan exempelvis ICA och Willys som i exemplet ovan, kanske ett extra stopp kostar mer än det smakar. Då får du göra en avvägning.

Det här var ett tips om hur du kan spara pengar på mat genom reklamblad och genom att göra veckoscheman. Förhoppningsvis har du nytta av det här tipset – lycka till!

Fler intressanta artiklar