Hoppa till innehåll

Billigaste bilbesiktningen 2022 – vem erbjuder den?

Är du redo för bilbesiktning nu i år? Om du är som de flesta människor är du förmodligen inte det. Det är många som är lite nervösa när de kör in bilen på verkstaden för besiktning.

Är bromsarna ok? Är avgasreningen ok? Finns det någon jobbig rost någonstans? Vid fel på bilen får man inte bara ta en ny sväng till besiktningen/verkstaden – troligtvis får man också betala en del.

Men, nu går vi händelserna i förväg. Det är billigaste bilbesiktningen den här artikeln ska handla om. Vem erbjuder billigaste besiktningen av din bil, MC, husbil och så vidare?

Vad är en billig bilbesiktning?

En billig bilbesiktning är en besiktning som kostar omkring 400 kr eller helst ännu lite mindre. Den billigaste bilbesiktningen kan kosta omkring 350 kr. För att få ett sådant lågt pris krävs att du uppfyller ett par villkor. Det handlar inte om bilen, MC:n, husbilen etc. i sig utan om när du bokar och betalar och hur du betalar.

För att köpa den billigaste bilbesiktningen ska du:

  • Boka i god tid
  • Eventuellt boka en tid bland de billigare tiderna
  • Betala med en betalningsmetod som ger dig rabatt

Ska du välja den billigaste bilbesiktningen?

Absolut! I många fall hör pris och kvalitet ihop. Om något är billigt har det förmodligen en lite sämre kvalitet än något som är lite dyrare. När det handlar om bilbesiktning finns inte den kopplingen. Alla auktoriserade verkstäder ska utföra samma kontroller och det på samma sätt. Det spelar ingen roll om du väljer den billigaste bilbesiktningen på Besikta, Dekra eller Bilprovningen. Den enda skillnaden är priset!

Vad kan man förvänta sig av en billig bilbesiktning?

Du kan förvänta dig en grundlig genomgång av bilen i alla möjliga aspekter. Som sagt spelar det ingen roll om en besiktning är ”billig” eller ”dyr”. Alla besiktningsmän utför samma moment med bromsprov, avgastest och kontroll av underredet.

billig bilbesiktning

Bästa leverantören för billiga bilbesiktningar

Det är mycket som tyder på att Dekra är den aktör som erbjuder de billigaste bilförsäkringarna. Den här aktören kommer från Tyskland och var snabb med att komma in på den svenska marknaden när Bilprovningens monopol togs bort. Bilprovningen är som sagt en av de andra aktörerna. Besikta är en tredje, Opus och Carspect en fjärde och en femte.

Hur mycket kan man spara?

Den stora frågan här är ju hur mycket man kan spara på att välja den bilbesiktning som erbjuder de lägsta priserna. Om du bor i en mellanstor stad har du förmodligen 3-4 besiktningsverkstäder att välja mellan. Om du jämför priser kommer du upptäcka att det kan skilja, 50, 75 eller till och med 100 kr mellan de olika aktörerna. Det finns alltså en liten slant att spara på att ta bilen på den billigaste besiktningen.

Sedan finns självklart andra faktorer att ta i beräkningen. Hur lång tid tar det att åka till besiktningen? Hur mycket bränsle går åt? Vilken verkstad har godast kaffe, vilken verkstad har den trevligaste personalen… ja, pengar är inte allt.