Billigaste bilbesiktningen 2023 – vem erbjuder den?

billigast bilbesiktning

Sidan innehåller reklamlänkar

Är du redo för bilbesiktning nu i år? Om du är som de flesta människor är du förmodligen inte det. Det är många som är lite nervösa när de kör in bilen på verkstaden för besiktning.

Är bromsarna ok? Är avgasreningen ok? Finns det någon jobbig rost någonstans? Vid fel på bilen får man inte bara ta en ny sväng till besiktningen/verkstaden – troligtvis får man också betala en del för reparationer och service.

Har du en Volvo, Saab, Audi, Volkswagen, Seat eller Skoda? Då hittar du mycket konkurrenskraftiga priser på bildelar, däck och fälg hos Skruvat. Bra leveransvillkor också. Gå till Skruvat och kika!

Annons / reklam för Skruvat

Men, nu går vi händelserna i förväg. Det är billigaste bilbesiktningen som den här artikeln ska handla om. Vem erbjuder billigast bilbesiktning (och kontroll av MC, husbil och så vidare)? Här får du som letar efter billigare besiktning alla svar du behöver.

t?a=1171540359&as=1657524309&t=1&tk=1&i=1

Vad kostar en billig besiktning av bil?

En billig bilbesiktning är en besiktning som kostar omkring 500 kr eller helst ännu lite mindre. Den billigaste bilbesiktningen kan kosta bara strax över 400 kr. För att få ett sådant lågt pris krävs att du uppfyller ett par villkor. Det handlar inte om bilen, MC:n, husbilen etc. i sig utan mer om när du bokar och betalar och hur du betalar.

7 tips för billigast bilbesiktning

För att boka bilbesiktning på billigast sätt ska du:

  • Boka i god tid
  • Välja bort tider tidig morgon, lunch och eftermiddag
  • Välja bort lördagar
  • Boka på en station med mindre efterfrågan
  • Bara boka själva besiktningen – inget extra tillval
  • Betala med en betalningsmetod som ger dig rabatt
  • Eventuellt använda en rabattkod

Det kan självklart vara svårt att bocka i alla dessa rutor, men ju fler du checkar av desto billigare besiktning.

bild för artikel om billigaste besiktning


Ska du välja den billigaste bilbesiktningen?

Absolut! I många fall hör pris och kvalitet ihop. Om något är billigt har det förmodligen en lite sämre kvalitet än något som är lite dyrare. När det handlar om bilbesiktning finns inte den kopplingen. Alla auktoriserade verkstäder ska utföra samma kontroller och det på samma sätt. Det spelar ingen roll om du väljer den billigaste bilbesiktningen på Besikta, Dekra eller Bilprovningen. Den enda skillnaden är priset!

Vad kan du förvänta dig av en besiktning som är billig?

Du kan förvänta dig en grundlig genomgång av bilen i alla möjliga aspekter. Som sagt spelar det ingen roll om en besiktning är ”billig” eller ”dyr”. Alla besiktningsmän utför samma moment med bromsprov, avgastest och kontroll av underredet. Den billigaste bilprovningen fungerar på samma sätt som en dyrare variant.

billig bilbesiktning

Bäst på billigast besiktning

Det är mycket som tyder på att Dekra är den aktör som erbjuder de billigaste bilförsäkringarna. Den här aktören kommer från Tyskland och var snabb med att komma in på den svenska marknaden när Bilprovningens monopol togs bort. Bilprovningen är som sagt en av de andra aktörerna. Besikta är en tredje, Opus och Carspect en fjärde och en femte.

Det är dessa bolag som sticker ut från mängden när det gäller storleken och marknadsandelen. Störst på svenska marknaden är Besikta. AB Svensk Bilprovning och Carspect kommer strax därefter på listan. Övriga två stora aktörer är DEKRA Automotive och Opus Bilprovning.

Marknadsandelar 2023: Störst på bilbesiktning

Besikta26%
Svensk Bilprovning25%
Carspect25%
Opus Bilprovning22%
DEKRA11%
Källa: Transportstyrelsen (länk)

Besiktning priser – aktuella siffror

Vi har gjort en djupdykning i priserna hos de fem stora aktörerna i Sverige. Här är en generell genomgång. Priserna var korrekta 2023-04-26.

Vi har valt Örebro som ort för att jämföra priser på besiktning. Örebro är en mellanstor stad och vi tror att priserna kan reflektera priserna i landet som helhet.

Priser hos Opus

Om vi tittar på priserna hos Opus gäller att de varierar mellan stationer, dag och tid på dygnet. Du har också flera tillval att välja, till exempel e-test och ”kör in min bil”.

Ordinarie priser:
Vardag: 499–619 kr
Lördag: 599–649 kr

Priser hos Carspect

Priserna hos Carspect är relativt jämna sett över dag och tid. Lägsta priset är 499 kr medan det högsta priset är 549 kr. Generellt gäller att du får lägre pris om du bokar längre i förväg.

Ordinarie priser:
Vardag: 499–549 kr

Priser hos Besikta

Besikta erbjuder billig besiktning med priser som är ganska jämna sett till både tidpunkt och dag. Lägsta priset är 529 kr.

Ordinarie priser:
Vardag: 529–579 kr

Priser hos DEKRA – billigaste besiktning

Hos DEKRA är grundpriset 549 kr för en besiktning på en vardag. För en tid på en lördag är grundpriset 599 kr. För utvalda tider kan priset istället vara 499 kr. DEKRA har ibland också erbjudanden om rabatt vid förköp med vissa betalningsmetoder.

Ordinarie priser:
Vardag: 549 kr
Lördag: 599 kr

Priser hos Bilprovningen

Hur står sig då Bilprovningen i konkurrensen? Grundpriset för en besiktning en vardag är från 579 kr upp till 609 kr. För lördagar är priset 629 kr per tillfälle.

Ordinarie priser:
Vardag: 579–609 kr
Lördag: 629 kr

Billigaste besiktningen i Stockholm

Bor du i huvudstaden och letar efter billigaste bilbesiktningen i Stockholm? Vi har inte alla uppgifter för varje enskild station (och dessutom ändras priserna hela tiden), så några exakta siffror kan vi inte ge.

Vi kan dock säga varje besiktningsbolag har likartade prisnivåer oavsett i landet du befinner dig. Det spelar ingen roll om du besiktar bilen i Solna eller i Haparanda.

Utifrån det kan vi säga att Dekra förmodligen erbjuder billigaste bilbesiktningen i Stockholm. För enskilda tider kan dock andra aktörer vara billigare.

Hur mycket kan man spara?

Den stora frågan här är ju hur mycket man kan spara på att välja den bilbesiktning som erbjuder de lägsta priserna. Om du bor i en mellanstor stad har du förmodligen 3-4 besiktningsverkstäder att välja mellan. Om du jämför priser kommer du upptäcka att det kan skilja, 50, 75 eller till och med 100 kr mellan de olika aktörerna. Det finns alltså en liten slant att spara på att ta bilen på den billigaste besiktningen.

Sedan finns självklart andra faktorer att ta i beräkningen. Hur lång tid tar det att åka till besiktningen? Hur mycket bränsle går åt? Vilken verkstad har godast kaffe, vilken verkstad har den trevligaste personalen… ja, pengar är inte allt.

Vanliga frågor om att besikta bilen

Är det obligatoriskt att besikta bil?

De flesta fordon måste besiktas med jämna mellanrum, så även personbilar. Det är obligatoriskt med besiktning och det handlar framför allt om att se till att trafiksäkerheten är som den ska.

Måste jag besikta min bil varje år?

Om du har en helt ny bil ska du besikta den inom 36 månader från det att du började använda den. Det andra tillfället ska sedan ske inom 24 månader och därefter ska du besikta den varje 14 månader. För äldre bilar är det 14 månader som gäller.

Min bil klarade inte besiktningen – vad ska jag göra?

Om bilen inte klarar kontrollen beror det på att det finns fel som måste åtgärdas. Du ska åtgärda felen – själv eller hos en verkstad – och sedan kontrollbesikta. Många verkstäder kan utföra den här kontrollen på egen hand.

Hur lång tid tar bilbesiktning?

En vanlig kontrollbesiktning tar sällan mer än 15 minuter. De delar som ingår (för en personbil) är:

Miljökontroll av miljöpåverkan
Kontroll av de bärande delarna (framför allt rost, slitage och glapp)
Kontroll av hjul och däck
Besiktning av delarna i motorutrymmet
Bromsverkan och kraft
Övrig allmän kontroll
Belysning och varningstriangel

Besiktningspersonalen är kunnig och snabb samtidigt som de är noggranna. Normalt går delarna och stegen sömlöst i varandra, vilket sparar tid.

På frågan hur lång tid tar en bilbesiktning får du räkna med 15–20 minuter för själva besiktningen. Sedan tillkommer all tid för transporten till och från firman. Kom också ihåg att vara på plats i god tid! Medan du väntar kan du ta en kopp kaffe och kanske läsa någon rolig topplista om ett spännande ämne!

Kan Pricerunner hjälpa till att hitta billig besiktning?

Pricerunner och Prisjakt och liknande sajter kan hjälpa till med mycket, men inte med att hitta billigaste besiktningen. Den kan bara du hitta själv. Med tipsen i den här artikeln har du alla chanser att göra det.

Fler intressanta artiklar