Bästa sjukvården i världen – lista på länder

bild för artikel om bästa sjukvården i världen

Sidan innehåller reklamlänkar

Sverige sägs ofta ha riktigt bra sjukvård. Både kvalitet och tillgänglighet verkar dock, om vi ska tro nyheterna, ha sjunkit successivt de senaste åren. 

Hur ligger Sverige till nu? Hur högt rankas svensk sjukvård? Och vilket land har den bästa sjukvården i världen? Går det att göra en lista på det hela? Finns det officiella rankingar?

Det är självklart mycket svårt att rangordna något så stort som ämnet sjukvård. Det finns ju så många faktorer att ta med i beräkningen.

Hur låter billig mat med snabb leverans till dörren? Prova Matsmart. Billigare blir det inte!

Annons / reklam för Matsmart

Men, nog borde man kunna göra en grov lista på länder med den bästa sjukvården i världen? Här är ett försök i alla fall! Först kan du se vår topplista. Den är baserad på faktorer som kostnad, tillgänglighet och säkerhet. Sedan kan du se resultaten från vetenskapliga undersökningar.

Länder med bästa sjukvården i världen – lista med 5 länder

Sverige är med på vår lista på länder med bästa sjukvården i världen, men vi tar inte förstaplatsen. Det gör istället Frankrike. De andra länderna på listan är Japan, Schweiz, Spanien och just Sverige.

Frankrike

Frankrike brukar ligga om inte i absolut topp så i alla fall topp 3 eller topp 5 på listor över länder med den bästa sjukvården i världen. Det beror på flera saker. 

Här är sjukvården i huvudsak billig (avgifter ungefär som i Sverige) och tillgängligheten är hög för alla oavsett var man bor. Kvaliteten brukar också få höga betyg i mätningar. Givetvis finns också möjligheten att teckna privat sjukförsäkring.

År 2000 rankade WHO Frankrike som nummer ett när det gäller sjukvård överlag.

Japan

Japan är väldigt bra på väldigt mycket. Även här finns ett allmänt sjukförsäkringssystem som garanterar bra sjukvård. Många kompletterar också med privat sjukförsäkring för att få extra skydd. 

I Japan är också mycket fokus på friskvård och traditionell medicin blandas ofta friskt med det vetenskapliga.

Schweiz

I Schweiz har alla invånare en grundläggande sjukförsäkring som ger tillgång till vård vid skada och sjukdom. Det är dock vanligt att komplettera med en privat försäkring.

Överlag är sjukvårdens kvalitet i Schweiz klassad som mycket hög. Den är också tillgänglig.

Sverige

I Sverige har vi ett sjukförsäkringssystem som finansieras av det offentliga och som är öppet för alla medborgare. Vi betalar en liten avgift för besök och vi har ett system för högkostnadsskydd.

Vi må ha problem med vårdköer och annat i sjukvården i vårt avlånga land, men överlag är Sveriges sjukvård (fortfarande) bland de bästa i världen.

Spanien

Hur fungerar sjukvården i Spanien? Precis som för många andra länder där sjukvården betraktas som bra eller till och med mycket bra, har Spanien ett offentligt sjukvårdssystem.

Generellt är den spanska vården betraktad som riktigt bra sett till kvalitet och tillgänglighet. Patientavgifterna är generellt låga.

Bästa sjukvården i världen – ranking

Det finns såklart olika sätt att mäta kvalitet i sjukvård och därmed också olika sätt att ranka länder. En parameter är dödlighet i sjukdomar och åkommor som hade kunnat undvikas om vården var tillräckligt tillgänglig och effektiv.

Den senaste studien av det här slaget är från 2016 och det är University of Washington i USA som står bakom den. I den studien var Island, Norge och Nederländerna de tre högst rankade länderna.

Överlag fick västra och norra Europa, Kanada, Australien och Nya Zealand de högsta betygen. Länder i Centralafrika fick de lägsta poängen.

Hur bra är Sveriges sjukvård om vi jämför med andra länder? Sverige placerade sig på plats nummer 8 i rankingen.

Topp 10 – länderna med bäst sjukvård

 1. Island
 2. Norge
 3. Nederländerna
 4. Luxemburg
 5. Australien
 6. Finland
 7. Schweiz
 8. Sverige
 9. Italien
 10. Andorra

Källa: The Lancet

Andra listor på bästa sjukvården globalt

Vi har också tittat på andra undersökningar och rankingar när det gäller sjukvårdens kvalitet i olika länder för att se vilket land som har den bästa sjukvården i världen.

Enligt Health Care Index, som inkluderar 89 länder, var Sydkorea nummer ett år 2021. Här fick Sverige inte plats på topp 10, inte heller på topp 20. Sveriges sjukvård återfinns först på plats 28.

Topp 10 enligt rankingen HCI:

 1. Sydkorea
 2. Taiwan
 3. Danmark
 4. Österrike
 5. Japan
 6. Australien
 7. Frankrike
 8. Spanien
 9. Belgien
 10. Storbritannien

Källa: Ceoworld

Bubblare till topplistorna och tips på mer läsning

Det finns såklart många länder som har en bra sjukvård. Om du vill grotta ner dig i detaljerna, gå över siffror med lupp och bläddra i kilometerbreda excel-filer så går det alldeles utmärkt. Ett tips är att använda OECD:s enorma databaser.

OECD gör löpande kontroller av olika parametrar i sjukvård i en väldig mängd länder. Följ den här länken för att komma rätt och börja dyka ner i den oändliga mängd statistik som finns där.

Fler intressanta artiklar