Assa Abloy aktie (ASSA) – Fakta, analys och nyheter

astrazeneca aktie

Assa Abloy är ett svenskt företag inom industri som är noterat på Nasdaq Stockholm Stock Exchange, Large Cap.

Assa Abloy är ett svenskt företag som tillverkar lås och säkerhetsprodukter. Det är noterat på Nasdaq Stockholm Stock Exchange under symbolen ASSAB.

Assa Abloy erbjuder produkter och tjänster för säkra byggnader och företag i alla storlekar. De är specialiserade på dörrbeslag och elektroniska säkerhetssystem, inklusive åtkomstkontroll, larm och videoövervakning. Assa Abloy tillverkar cirka 80 procent av sina produkter i egna fabriker i Europa och Nordamerika.

Företagets huvudkontor ligger i Västerås, Sverige. Här finns också deras huvudsakliga produktionsanläggning samt deras globala huvudkontor för forskning och utveckling.

I USA representeras bolaget av ASSA ABLOY Security Solutions (USA), Inc. som bildades i januari 2011 som nordamerikanskt distributionsföretag för bolagets produkter.

Assa Abloy ägare

10 största ägareKapitalRöster
Investment AB Latour9,5%29,4%
Fidelity Investments (FMR)4,4%3,0%
Capital Group Fonder3,8%2,6%
Melker Schörling AB3,1%10,9%
Vanguard2,7%1,8%
Norges bank2,6%1,8%
Swedbank Robur2,5%1,7%
Alecta Pension Insurance2,3%1,6%
Handelsbanken Funds2,2%1,5%

Assa Abloy historia

Företaget grundades 1881 av August Stenman i Eskilstuna. Genom olika uppköp och sammanslagningar genom åren kom Assa att specialisera sig på lås. Securitas köpte upp Assa 1988 och delade upp bolaget i två. 1994 fusionerades Assa och finska Abloy.

Assa Abloy utdelning

Företagets utdelning brukar vara på mellan 1-2 procent av aktiekursen.

Assa Abloy aktie

Företagets aktie handlas under kortnamnet ASSA B på Large Cap Stockholm. Assas aktie är en del av indexet OMX30, det vill säga indexet för de 30 mest omsatta aktierna i Sverige.

Assa Abloy anställda

Företaget har anställda runt om i nästan i hela världen och totalt sysselsätter företaget över 50 000 personer.

Fler intressanta artiklar