Välj bort service hos märkesverkstaden

Spartips: Serva bilen billigt

När du ska serva bilen har du två alternativ. Du kan välja en auktoriserad märkesverkstad och du kan välja en oberoende bilverkstad. Sistnämnda kan vara allt från stora kedjor som exempelvis Mekonomen till små ägarledda verkstäder med bara en eller ett par mekaniker. Bredden inom verkstäder för bilar är riktigt stor och varje bilägare får välja fritt mellan service på märkesverkstäder och bilservice hos oberoende bilverkstäder.

Vad ska man då välja? Service på märkesverkstad eller bilservice hos en lite mindre aktör? Det beror faktiskt helt på hur mycket man är beredd att betala för en service och värt att veta är att en service hos en märkesverkstad är klart dyrare än dito hos en oberoende aktör.

Service märkesverkstad – nya regler

Sedan 2012 är det inte tillåtet för en biltillverkare att tvinga en bilägare att göra en service hos en märkesverkstad för att garantier ska gälla.

Nyckelordet är ”garanti” för nya bilar

En ny bil kommer med olika garantier. Det kan handla om generella nybilsgarantier, rostgaranti med mera. Garantierna kan gälla upp till ett visst antal mil (exempelvis 8000 mil) eller ett visst antal månader eller år (72 månader/6 år).

För att garantierna ska gälla kräver biltillverkarna och deras återförsäljare att service utförs på rätt sätt med rätt verktyg och reservdelar/tillbehör. Det är detta faktum som gör att man tänker att det nog är bäst att åka till märkesverkstaden. Köper man en Audi ska man väl helt enkelt också serva bilen hos Audi, det vill säga en service på märkesverkstad?

Oberoende verkstäder

Oberoende verkstäder kan gott och väl uppfylla de krav som ställs enligt garantivillkoren. Det gäller bara att de följer de anvisningar och instruktioner som biltillverkaren ställer upp samt att de använder tillbehör och reservdelar som är minst likvärdiga med de som biltillverkarna själva tillverkar. 

Om de följer allt till punkt och pricka gäller garantierna trots att bilen inte har genomgått service på en märkesverkstad. Observera att det inte alltid är originaldelar som används hos de oberoende verkstäderna, och det kan vara något man som bilägare kan känna är mindre bra.

Mellan tummen och pekfingret kan man spara upp till ett par tusenlappar på att välja en oberoende verkstad framför en service hos en märkesverkstad. Med det sagt finns skäl att välja en märkesverkstad lite då och då och kanske i alla fall de första gångerna. Personal som är specifikt utbildad på just din bil kan ge dig mer information om din bil och komma med råd och tips.

Hur ska man serva äldre bilar?

En bil med kanske 10-15 år på nacken har ett ganska lågt värde. Att då betala ganska många tusenlappar för service på en märkesverkstad kan kännas ganska onödigt. För äldre bilar finns i regel ingen anledning att välja märkesverkstaden. Det är bara om du vill få mer specialiserad information om din bil vad gäller skötsel, saker att tänka på med mera som det kan vara klokt att välja märkesverkstaden. 

Faktum är att en bilservice hos märkesverkstaden kan kosta lika mycket som en stor del av värdet på din bil. Säg att det kostar 5000 kr för en komplett service och din bil har ett värde på cirka 20 000 kr? Är det då värt pengarna att köra in till märkesverkstaden för ditt märke?

Precis som med det mesta finns även för bilservice fördelar och nackdelar att väga mot varandra. Mitt grundtips är att du väljer service märkesverkstad när bilen är ny eller förhållandevis ny – åtminstone så länge garantier gäller – för att sedan börja kika lite mer på oberoende verkstäder.

För fler tips inom såväl bilar som fordon och transporter i övrigt, se gärna min kategori med artiklar och spartips för Bil & Transport.

Fler intressanta artiklar