Kameo omdöme & recension [GUIDE]

Kameo investerar i fastigheter

Artikeln innehåller affiliatelänkar till Kameo

Hos Kameo kan du som privatperson (även företag) investera i olika intressanta fastighetsprojekt runt om i Sverige (även vissa i Norge och Danmark). I den här recensionen av Kameo går jag igenom hur allt fungerar så att du kan se om den här tjänsten kan vara något för dig.

På Kameos webbplats listas de stora fördelarna med tjänsten, nämligen:

  • Förväntad årlig avkastning5-15%
  • Ränta utbetald varje månad
  • Lån med säkerhet

Det är vad den här tjänsten i korthet erbjuder dig mot att du lånar ut dina pengar på löptider mellan (ungefär) 6-24 månader.

Kameo – mitt omdöme

Med otroligt låga kreditförluster och en snittränta per år som inte är långt ifrån Stockholmsbörsens snitt är Kameo en tjänst jag verkligen kan rekommendera. Jag är själv flitig användare av Kameo sedan flera år.

Gå till Kameo nu och titta runt!

Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. 9% avser snittavkastning på de lån som hittills publicerats på plattformen. 

Vad är Kameo?

Kameo är att likna vid en mellanhand i form av en plattform. På ena sidan står fastighetsutvecklare och fastighetsägare som behöver låna pengar. På den andra sidan står privatpersoner och företag som vill låna ut pengar mot ränta.

Plattformen har tillstånd att tillhandahålla betaltjänster och det är i den rollen som man gör kreditkontroll, kontrollerar säkerheter, bedömer risker med mera för dem som vill låna pengar. 

Att det inte finns någon traditionell bank involverad innebär att Kameo är en plattform för p2p-lån, eller crowdlending. Pengar från privatpersoner och företag går direkt till företag som exempelvis vill bygga nya bostäder, rusta upp en fastighet eller förädla ett fastighetsbestånd. 

Vilka är då säkerheterna? Finns det sådana? I en majoritet av fallen finns pant i fastighet som säkerhet. Kort förklarat innebär pant att en fastighet kan säljas i det fall låntagaren inte kan betala räntor och amorteringar.

Vanligtvis finns också ett borgensåtagande från någon i ledningen alternativt en storägare i det bolag som lånar upp pengar. Med ett borgensåtagande kan långivaren kräva pengar av borgensmannen om låntagaren inte kan betala.

lån hos Kameo

Hur funkar det att använda Kameo?

För att kunna låna ut pengar och få ränta och betalningar måste du skapa ett konto på sajten. Det är en ganska smidig historia men det är ett antal steg du ska ta dig igenom.

Du börjar med de vanliga personuppgifterna. Här är inga konstigheter. Inom kort får du ett välkomstmail med en länk att klicka på. 

För att få tillgång till all information om lånen och för att kunna investera krävs att du skapar vad som kallas för ett klientkonto. Det gör du genom att 1) fylla i svar på frågor om kundkännedom (varför du investerar, varifrån pengarna kommer, etc), 2) signerar avtal och 3) fyller i dina bankuppgifter.

Du kan signera avtalen med BankID. När du gör det kan du sedan använda BankID för inloggning. 

Givetvis är det kostnadsfritt att öppna ett konto hos Kameo. Det finns inte heller något krav på att du ska investera ett visst antal kronor alternativt i ett visst antal projekt.

Kameo investera

Hur lånar jag ut pengar?

När du har ett verifierat konto kan du börja titta runt bland aktuella lån i översikten. Lånen presenteras på ett tydligt sätt med information om riskbetyg, lånebelopp, årsränta med mera. Klicka på ett objekt som du tycker är intressant för att läsa mer, till exempel om säkerheter.

När du hittar ett lån som du vill investera i ska du lägga ett ”bud”. Det kan du göra oavsett du har pengar på ditt konto eller inte. Du kan nämligen betala i efterhand.

Det finns tre sätt att betala för ett bud:

  • Med pengar på kontot (du sätter in i förväg)
  • I efterhand via bankgiro eller Klarna
  • En kombination av pengar på kontot och pengar du sätter in i efterhand

Det är egentligen ingen fördel att ha pengar liggandes på ditt konto så tipset är att betala in i samband med att du lägger ett bud.

Finns det då något minimibelopp? Jo, det finns ett sådant. Du måste investera minst 500 kr per lån. Detta låga minimibelopp är ytterligare en fördel med Kameo. Det kostar verkligen inte mycket att komma igång med investeringar i fastigheter. 

Bra att veta!
Bra att veta! Kameo är numera en mycket populär plattform och det är många som vill investera. Det gör att lån ofta blir fulltecknade mycket snabbt. Kameo skickar numera ut e-post om ”kommande lån” och anger ett klockslag för när de aktiveras på sajten. Det är en god idé att hålla ett öga på mailen!

Räntor och amorteringar

Hos Kameo är grundprincipen att räntor betalas ut månadsvis. Om du investerar 10 000 kr i ett lån till en ränta om 10% med en löptid på 12 månader ska du alltså få cirka 83 kr i ränta per månad.

Amorteringar sker normalt inte löpande. I stället får du tillbaka hela ditt utlånade belopp på en gång, vanligtvis när lånets löptid är slut. Ibland sker utbetalningar dock betydligt tidigare än så.

Hur mycket kan jag tjäna?

Som sagt ligger räntan på mellan 5-15% och det är risknivån som avgör avkastningens storlek i procent. En låntagare som plattformen anser vara mycket stabil finansiellt och som kan erbjuda mycket goda säkerheter (med mera) kan få risknivå A och erbjudas en låg ränta (5-7%).

Snitträntan sedan starten 2016 ligger på 8,88% (uppgiften korrekt 14 februari 2022). Om du investerar i en ”korg” av lån med olika riskklasser är det förmodligen där någonstans du kommer att hamna.

Kameo ISK och skatt

Det finns två lite större nackdelar med Kameo som investeringsalternativ i jämförelse med exempelvis börsen med aktier och fonder. 

En nackdel är att det inte går att investera i fastighetslån via ett investeringssparkonto. Det gör att man måste deklarera för sina investeringar hos Kameo. Lyckligtvis tar plattformen fram underlag så själva deklarationen blir inte så kämpig.

En annan nackdel, som hör ihop med att man inte kan använda en ISK, är att man måste betala skatt på inkomsterna. Det handlar då om den vanliga kapitalvinstskatten på 30%. OBS! Vad skatten blir i faktiska kronor och ören beror självklart på privatekonomin i övrigt.

Är Kameo säkert?

Det finns flera sätt att se på säkerhet för en låneplattform som Kameo. Det handlar bland annat om:

  • Persondata – Kameo sköter allt i enlighet med GDPR
  • Långivaragent – Om en låntagare går i konkurs eller inte kan betala är plattformen långivaragent och sköter de processer som kan komma ifråga
  • Klientmedel – De pengar du sätter in är skilda från Kameos pengar

Är Kameo seriöst?

Kameo har funnits sedan 2016 och har vuxit undan för undan. Sedan 2021 är också fastighetsprofilen och fastighetsmiljardären Ilija Batljan delägare i bolaget. Enligt mig finns inget som tyder på att Kameo skulle navigera bort från den status bolaget har idag.

Är räntan på Kameo bra?

Räntan på investeringar via Kameo uppgår till mellan 5-15% med en snittränta på närmare 9% över tid. Om räntan är bra eller inte beror på vad man jämför med och hur risknivåerna ser ut. Det går inte att jämföra räntan på fastighetslån rakt av mot exempelvis aktier eller sparkonton/räntekonton.

Rent faktiskt är räntan på Kameo dock nästan i paritet med vad Stockholmsbörsen har avkastat över tid och mycket högre än vad ett sparkonto ger.

Kameo eller Tessin – vad ska man välja?

Tessin är en direkt konkurrent till Kameo och man slåss om samma låntagare och långivare. Kameo är det bättre alternativet för den som vill kunna investera lite mindre summor (från 500 kr och uppåt). Historiskt sett har den här plattformen också gett en något högre avkastning (i snitt, ingen hänsyn tagen till risknivåer). Det är väl också en fördel med månadsvisa utbetalningar av ränta.

Fler intressanta artiklar