Aktieägarförmåner 2023 – Enkel GUIDE till bonusar

header till text om aktieägarförmåner

Aktier med förmåner, aktieägarförmåner, finns det några stycken av på både de svenska och utländska börslistorna. Frågan är vad aktieägarförmåner för aktier handlar om? Och vilka bolag har förmåner för sina aktieägare? Det får du svar på här i min artikel.

Aktieägarförmåner för privatpersoner

De aktier som har förmåner för ägare erbjuder sina förmåner för privatpersoner. För att kvalificera för att ta del av förmånerna gäller det normalt att man har ett visst antal aktier och att man är/var ägare när man utnyttjar en förmån. Till exempel kan det handla om att man har 1000 eller 2000 aktier i bolaget. 

Sedan gäller ibland också att man går tillväga på ett visst sätt – till exempel bokar en tjänst på en viss webbsida – för att utnyttja en förmån. Reglerna och villkoren är självklart olika för olika bolag.

Bolag med aktieägarrabatt

På de svenska börslistorna finns idag tre bolag som erbjuder aktieägarförmåner och alla handlar om aktieägarrabatter. Bolagen är sådana som erbjuder tjänster direkt mot privatpersoner. Bolagen är de följande:

  • Skistar
  • SAS
  • Moment Group

Aktieägarförmåner Skistar

Skistar, som är ett bolag med skidanläggningar i fjällvärlden, har haft förmåner för sina aktieägare under lång tid och är den bästa aktien när man ska nämna ett bolag med aktieägarförmåner.

Hos Skistar får aktieägare med minst 200 aktier rabatter på både liftpass/skidpass, skidskola, skiduthyrning och annat. Per 2022-02-08 var rabatten 15%. Det gäller att man registrerar sina aktier i god tid innan man gör en bokning. Se regler och villkor på hemsidan för att hålla dig uppdaterad kring alla detaljer.

Aktieägarförmåner SAS

Hos flygbolaget SAS finns ett aktieägarprogram med förmåner för de aktieägare som har minst 4000 aktier. Programmet har tre nivåer och indelningen utgår från det antal aktier man äger.

På första nivån får man som deltagare i förmånsprogrammet ett par, tre gånger per år erbjudanden på billigare flyg. Se regler och villkor på hemsidan för detaljer.

Nivå två och tre ger givetvis mer omfattande förmåner. För att delta i nivå 2 i aktieägarprogrammet krävs att man har minst 100 000 aktier. Den som har minst en miljon SAS-aktier blir medlem i nivå 3 och får status som EuroBonus Diamond med alla de fördelar som följer med det.

Aktieägarförmåner Moment Group

Moment Group är ett bolag som producerar nöje och events av olika slag, såsom konserter, nattklubbsevent och dinnershows. Genom bolagets aktieägarprogram kan aktieägare med minst 1000 aktier få möjlighet att få biljetter till premiärer och liknande. Se regler och villkor på hemsidan.

Aktieägarprogram utländska aktier

Givetvis är aktieägarprogram inget som är unikt för svenska aktier. Det finns många exempel på utländska bolag som på olika sätt premierar sina aktieägare. Ett vanligt exempel som man brukar nämna är Royal Caribbean Cruises. Aktieägare i Royal Caribbean Cruises kan få rabatter på kryssningar. Även andra kryssningsbolag har olika former av erbjudanden för sina aktieägare.

Aktier med indirekta aktieägarförmåner

Vill man vidga begreppet lite (dock inte i begreppets lagliga mening) finns fler ”aktier med förmåner”. Vad jag menar då är möjligheten att köpa produkter från bolaget med utdelning från dess aktier. Den här tanken gör man dock självklart precis hur man vill med!

Några exempel på aktier av det här slaget kan vara (du kan säkert fylla på med fler själv!):

  • Axfood (handla på Willys med utdelningen?)
  • Cloetta (choklad och annan konfektyr)
  • Electrolux (en ny dammsugare?)
  • Essity (toalett- och hushållspapper)

Kommentar

Observera att ingenting i den här artikeln är finansiell rådgivning eller rekommendationer om att köpa aktier i specifika bolag. Syftet med artikeln är att visa på exempel på bolag med aktieägarförmåner. Se respektive bolags webbplats för regler och villkor kring aktieägarförmånerna, inklusive den senast uppdaterade informationen. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Fler intressanta artiklar