Allt du vill veta om Elon Musk – 5 frågor och svar

Elon Musk är en av de mest inflytelserika personerna i världen idag. Musk är en sydafrikanskfödd amerikansk entreprenör, investerare och ingenjör. Han är mest känd för sina uppmärksammade affärsprojekt inom flyg- och rymdindustrin och teknik.

Han föddes i Pretoria i Sydafrika och kom till USA vid 17 års ålder för att studera ekonomi och fysik vid University of Pennsylvania. Efter att ha tagit examen från college startade han en rad företag inom olika branscher, bland annat elektronik, solenergi och rymdfärder.

Korta fakta om Elon Musk

Ålder: Född 1971
Barn: Åtta barn
Partner: Nej (skild tre gånger) – 2022
Årslön: Han påstår att han inte tar ut någon lön
Vilka företag äger han: PayPal (tidigare), Neuralink, Tesla, SpaceX, The Boring Company, OpenAI, Zip2

Förmögen när han sålde PayPal – använde pengarna klokt

Han är grundare, vd och teknikchef för SpaceX, medgrundare, vd och produktarkitekt för elbilstillverkaren Tesla Motors, ordförande för SolarCity, medgrundare och ordförande för OpenAI, medgrundare av Zip2 och grundare av X.com (som gick samman med Confinity och tog namnet PayPal).

Musk har förklarat att målen för SolarCity, Tesla Motors och SpaceX kretsar kring hans vision att förändra världen och mänskligheten.

2021 blev han utsedd till Time Magazine’s Person of the Year, vilket var ett stort erkännande. Genom åren har Musk sedan vunnit och blivit förärad mängder av andra priser och utnämningar.

tesla och elon musk

Elon Musk och Tesla

För gemene man på gatan är Elon Musk främst förknippad med biltillverkaren Tesla. Redan under tidigt 2010-tal skeppade Tesla ut sin första elbil (en hybrid) och tillverkningen och utvecklingen har fortsatt sedan dess. Börsvärdet för Tesla är större än börsvärdet för alla andra biltillverkare tillsammans efter att aktien haft en mycket positiv utveckling de senaste åren.

SpaceX

Musk har kallats för rymdforskningens framtid, men han är också en pionjär inom elbilar och solenergi. Han är känd för sina djärva påståenden om vad hans företag kan åstadkomma, men han är också känd för sin aggressiva affärstaktik.

År 2008 grundade Musk SpaceX med målet att skicka människor upp i rymden med hjälp av återanvändbara raketer, vilket skulle sänka kostnaderna avsevärt jämfört med traditionella förbrukningsraketer som används av bland annat NASA. År 2010 blev SpaceX det första privata företaget att skjuta upp i omloppsbana och återföra last säkert tillbaka till jorden med hjälp av sin rymdfarkost Dragon – vilket gjorde det möjligt för NASA att anlita privata entreprenörer i stället för att förlita sig på statliga organ som Rysslands Roscosmos eller Europas Arianespace-konsortier för transporttjänster mellan jorden och rymdstationer som Internationella rymdstationen (ISS).

Mer än bara SpaceX och Tesla

Utöver sina primära affärsverksamheter har Musk tänkt sig ett höghastighetstransportsystem som kallas Hyperloop, och har föreslagit ett vertikalt startande och landande elektriskt överljudsflygplan med supersonisk jet och elektrisk fläktdrift, känt som Musk electric jet.

Elon Musks förmögenhet

I juni 2016 rankades Musk på 21:a plats på Forbes lista över världens mäktigaste personer. I takt med att aktiekursen för Tesla har ökat har Musk blivit rikare och rikare. Sommaren 2022 hade Musk förstaplatsen på listan över världens rikaste personer, och det med marginal.

25 augusti 2022 var Musks förmögenhet 259 miljarder dollar, vilket är över två biljoner svenska kronor. Med det var han nästan en miljon kronor rikare än Jeff Bezos på andra plats.

Hur mycket tjänar Elon Musk per år?

Enligt uppgift tar Elon Musk inte ut någon lön, och det kanske han inte heller behöver med tanke på sin enorma förmögenhet. Det är omöjligt att säga hur mycket Elon Musk tjänar per år eftersom det i princip helt och hållet beror på hur aktiekursen för Tesla ser ut.

Elon Musk och Twitter

Våren 2022 kom nyheten att Musk hade lagt ett bud på Twitter – ett bud med en rejäl premie. Det var många turer kring det potentiella köpet av Twitter under våren och sommaren. Sedermera köpte han bolaget och avnoterade det från börsen.

Att ta med sig

Elon Musk är verkligen en intressant person som har mängder av spännande visioner om framtiden. Tesla, SpaceX, AI – Musk är med i det mesta som hör framtiden till. Frågan är bara om han kan fortsätta att inneha förstaplatsen på listan över världens rikaste män.

Fler intressanta artiklar