Spara pengar till bil – 5 konkreta tips

header till text om spara pengar till bil

Oavsett vilken ålder du befinner dig behöver du förmodligen antingen spara pengar till bil eller ta lån för (eller både och) att köpa bil. Det är till exempel inte många som kan köpa en helt ny Volvo av den senaste årsmodellen rakt av med kontanta medel. Det krävs att man lånar och/eller sparar till bilköpet.

Hur mycket du behöver spara när du vill köpa bil beror på tre saker, nämligen (här pratar jag inte om att leasa bil):

  • Bilens pris
  • Hur mycket du har sparat redan
  • Om du ska låna eller inte

Om bilen du vill köpa kostar 100 000 kr och du har 80 000 kr sparat och vill betala kontant måste du alltså spara ytterligare 20 000 kr. Vill du spara pengar till bilköp med lån och idag inte har något sparat måste du spara ihop minst 20 000 kr, det vill säga handpenningen på bilen (20% av priset).

Givetvis finns också möjligheten att ta ett privatlån/blancolån som täcker handpenningen (20 000 kr) och då behöver du inte spara pengar till bil över huvud taget. Idén med Sparhacks.se är dock att ge tips på en sund privatekonomi med så lite lån som möjligt, så just detta alternativ förespråkar jag inte.

spara pengar till bil

Spara pengar till bil – tips

Jag utgår här från att du behöver spara pengar till bil, oavsett hur mycket du behöver spara för att köpa konstant eller låna. Jag utgår också från att du ska köpa en begagnad bil som inte kostar hur mycket som helst. För de flesta är det inte möjligt att köpa en helt ny bil till en prislapp på exempelvis 500 000 kr genom att spara till den. För sådana bilar är privatleasing, inbyte eller en kombination av privatlån och billån de tre naturliga alternativen.

Det du behöver göra först är självklart att titta på hur mycket du behöver spara ihop. Om vi säger att det är 20 000 kr du behöver spara ihop, så blir det närmare 1700 kr per månad på ett år eller 3400 kr per månad i sex månader. Hur kan du få ihop den slanten när du vill spara pengar till bil? Här är 5 tips du kan börja använda direkt!

1. Skippa alkohol och tobak

Det här tipset kanske inte träffar dig, men om det gör det så finns mycket pengar att spara. En snusdosa om dagen kostar i snitt 40 kr och det blir alltså cirka 1200 kr per månad. Adderar du en utekväll som vi säger kostar 500 kr så har du sparat in de 1700 kr på en månad som krävs för att du ska kunna köpa bilen efter ett år.

2. Undvik utemat både på jobbet och hemma

Du kan räkna med att varje måltid som du inte äter hemma eller äter från matlåda kostar 100 kr. Om vi säger att du väljer bort utemat tre gånger per månad så blir det 300 kr som gör att du enklare kan spara pengar till bil. 

3. Se över abonnemang och prenumerationer för media och spel

För väldigt många hushåll i Sverige är abonnemang och prenumerationer idag en ganska stor kostnad. Med mobilabonnemang, streaming, musik, App Store/Google Play, ljudböcker med mera kan kostnaderna skjuta i höjden. Om vi säger att du tar bort ett abonnemang som kostar dig 150 kr per månad så blir det totalt 1800 kr som du kan lägga i potten när du sparar till en bil.

4. Gör undersökningar på nätet

Idag finns mängder av olika undersökningspaneler som du kan signa upp för. Som medlem får du med jämna mellanrum (inte sällan flera gånger per dag!) chansen att ge dina åsikter i ett visst ämne och få betalt för det. Om du är villig att lägga åtminstone 30 minuter varje dag kan du ganska enkelt tjäna 10-20 kr. Det kan ge så mycket som 600 kr per månad. Du kan till exempel fylla i enkäter online när du pendlar till och från jobbet. Det är inget dumt sätt att spara pengar till bil!

5. Ta ett köpstopp på en månad

Många av oss köper ganska mycket onödiga saker. Det kan handla om allt från godis och energidryck till tidningar och köp i appar. Om du helt skulle sluta med dessa småinköp en månad – det vill säga ta ett köpstopp – hur mycket skulle du kunna spara då? Nu gissar jag bara, men det är inte otroligt att du kan spara upp till en tusenlapp på 30 dagar.

Sammanfattning

Nu har jag presenterat något om hur du kan tänka när du vill spara till bil. Först gick vi igenom en beräkning av hur mycket du faktiskt måste spara utifrån bilens värde och billån. Sedan gav jag fem tips på hur du kan spara till en bil rent konkret – tips som du kan börja använda redan idag. Jag hoppas att du har glädje av den här artikeln! Jag har också en artikel om att spara till körkort – den kan kanske komma till användning?

Fler intressanta artiklar