Enkäter online [TJÄNA EXTRA] på undersökningar

Bild för artikel om betalda enkäter online

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Åsiktstorget och tips för PB Surveys.

Enkäter online är ett sätt att tjäna pengar via mobilen, surfplattan eller datorn. Det krävs inget annat än ett konto hos en enkätpanel/undersökningspanel och lite tid över.

Det här är inget extraknäck man blir rik på, men flitigt användande av en panel med betalda enkäter kan ge upp emot 200 kr per månad. Med medlemskap hos flera paneler kan du givetvis tjäna mycket mer än så.

Här är min guide till betalda enkäter online som ger dig pengar i utbyte mot dina åsikter. Jag har nog tagit upp allt du behöver veta men har du någon fråga så kontakta mig på sociala medier!

NYTT! I september 2021 öppnade en sajt för panelundersökningar och enkäter med namnet PB Surveys. Det är ett helsvenskt alternativ. Här kan du svara på enkäter och få utbetalningar med Swish! Klicka här för att gå till sajten.

Få betalt för enkäter online – grunderna

Du vet garanterat vad en enkät är. Det handlar om ett antal frågor inom ett visst ämne. Den som ger ut en enkät eller gör en undersökning vill veta vad olika personer tycker om exempelvis en tjänst eller en produkt.

Vad kunder och privatpersoner tycker och tänker om olika saker är värdefull information. Tänk dig till exempel att ett företag ska lansera en ny dammsugare. Man gör då en undersökning för att ta reda på vilka funktioner dammsugaren bör ha, hur den ska se ut, hur miljövänlig den ska vara, och så vidare.

För den här informationen är företag villiga att betala mycket pengar och det är här betalda enkäter online och du kommer in i bilden!

bild på formulär för artikeln om enkäter online

Betalda undersökningar – så fungerar det

Det första du ska göra är att välja ut en ”panel” eller ett företag som erbjuder enkätundersökningar online. Jag ger förslag här i artikeln. Nästa steg är att bli medlem. Det går vanligtvis mycket snabbt. Eventuellt kan du behöva verifiera din e-post och/eller ditt telefonnummer.

Därefter får du bekanta dig med företagets hemsida (mobilanpassad) eller app. Vanligtvis finns tre stycken avdelningar, nämligen 1) din information, 2) tillgängliga/öppna enkäter och 3) ditt saldo i form av pengar eller poäng. 

De flesta enkätföretag vill gärna ha mer information om dig än vad du anger vid registreringen. Du erbjuds därför att fylla i mer detaljerad information. Det är bara bra för dig eftersom du då kan erbjudas bättre enkäter och tjäna mer pengar.

Svara på enkäter och få betalt

Det finns två sätt att få betalt för att genomföra en enkät online. Vanligast är att du svarar på enkäter och får betalt i riktiga pengar, alltså kronor och ören. Det andra alternativet är att du får poäng som du kan använda som betalning i en ”shop”.

Om du får riktiga pengar i betalning för de enkäter online du fyller i kan du ta ut dem när du når ett visst minimibelopp. Det kan till exempel handla om 100 kr. Självklart kan du spara ihop till mer innan du gör ett uttag. Du kan göra uttag till ditt bankkonto eller till olika nätplånböcker, till exempel Revolut.

Om du får handla i en shop kan du antingen välja en produkt eller presentkort av olika slag. Det är till exempel populärt med Superpresentkort. Det är ett slags värdebevis som gäller lite här och där.

Exempel på enkäter och undersökningar

Jag kan ta ett litet snabbt exempel så att du kan få en bild av hur en betald enkät på nätet kan se ut.

När du tittar på ditt konto hos enkätpanelen/undersökningspanelen kommer du att hitta ett antal öppna undersökningar. Ett klick på valfri enkät tar dig till en välkomstsida där du får reda på vad enkäten handlar om.

Sedan ställs du normalt inför en eller ett par kvalificeringsfrågor. Dessa är till för att gallra bort respondenter (de som svarar) som inte tillhör målgruppen. Om målgruppen till exempel är kvinnor och du svarar ”man” så kommer du att bli diskvalificerad från enkäten.

Om du ”kommer in” får du sedan svara på diverse frågor. Ibland ska du kryssa i rutor, andra gånger skriva in svar. Ibland ska du klicka på bilder och andra gånger dra i reglage.

Omdömen och betyg på betalda enkäter online

Jag skulle vilja påstå att alla paneler och enkätföretag är seriösa. Det betyder dock inte att de alla fungerar på samma sätt. Vissa kanske är lite snålare med ersättningar medan andra ligger lite högre än genomsnittet, och så vidare. 

Om du vill hitta omdömen och betyg finns alternativ som Trustpilot som kan ge ledtrådar till vilken eller vilka paneler du kan/bör välja. Du bör inte förlita dig på att söka på enkäter online på Google eller i någon annan sökmotor. Du bör nog också undvika Flashback!

Vanliga frågor om betalda enkäter

Om du inte hittar svar på dina frågor i texten ovan kanske du gör det här nedan. Jag har samlat ihop de vanligaste frågorna och skrivit korta svar till dem.

Kan man verkligen tjäna pengar på enkäter och undersökningar?

Det snabba svaret är givetvis ja! Bra att komma ihåg är dock att det tar lite tid i anspråk att göra en enkät i mobilen eller på datorn. Timlönen är verkligen inte hög, men det kan ju vara fint att kunna tjäna några kronor när du pendlar eller i reklampausen på TV.

Är betalda enkäter online bra?

Att fylla i enkäter online är bra såtillvida att du får pengar för din insats. Det finns dock några saker att tänka på. En sak att ta med sig är att enkäterna tar ganska mycket tid i anspråk. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att man får mellan 30-50 öre per minut. En enkät som tar 10 minuter att göra ger då 3-5 kronor.

Är betalda enkäter online säkra?

Är det säkert att fylla i uppgifter i enkätundersökningar och andra undersökningar? Det är en bra och berättigad fråga. Panelerna frågar ju om dina synpunkter och åsikter, och det är klart att du inte vill att de uppgifterna ska spridas. 

Alla enkätundersökning är ”avpersonifierade”, vilket betyder att du som svarar bara är ett ”nummer”. Det finns inget som kan koppla dig som person till de uppgifter som du har lämnat. Så, det är säkert att fylla i betalda enkäter online. 

Du kan också räkna med att betalda enkäter på nätet är seriösa överlag. Det ligger liksom i panelernas intresse att erbjuda kvalitet till både dig som privatperson och de som anlitar panelerna. 

Enkäter online – är de gratis?

Givetvis är det gratis att gå med i undersökningspaneler och få pengar för att fylla i enkäter. Det är ju du som ska få betalt, ingen annan! Det finns heller inget sätt att genom betalning få ”bättre” eller mer lönsamma enkäter att fylla i.

Betalda enkäter online och skatt – hur fungerar det?

Att göra betalda enkäter online räknas som ett jobb och du får en inkomst av tjänst. Grundregeln är att du ska ta upp inkomsten i din deklaration och betala vanlig skatt (löneskatt) på pengarna. Samtidigt finns en regel som säger att man inte behöver betala någon skatt på totala inkomster under 20 431 kr (2022).

Sammanfattning

Förhoppningsvis har du nytta av den här lilla guiden till undersökningar på nätet. Det krävs lite jobb för att få ut en slant, men så är det väl med allt annat också. Undersökningar är perfekta om du har lite tid över då och då. Att tjäna några kronor medan du väntar på bussen eller liknande är inte dumt!

Fler intressanta artiklar