Rensa hemma och ha loppis – Spara pengar

Spartips: Rensa hemma och ha loppis

Planerar du att ha loppis? Bra val! Här finns pengar att tjäna.

Det Många hushåll har saker hemma till ett ganska stort värde och många saker står och samlar damm. Bättre begagnad teknik, prydnadssaker, sportartiklar och kläder kan ge en hel del hundralappar på en loppis hemma eller tillsammans med grannarna.

Då och då presenterar Aftonbladet och Expressen undersökningar som visar att de flesta hushåll har mängder av saker hemma som de inte använder. Värdet av dessa saker brukar – i genomsnitt – sägas vara omkring 20 000 kr. Det handlar om sportartiklar, heminredning, hemelektronik som inte används, med mera.

Chansen är stor att också du har många saker hemma som du faktiskt inte använder/har någon användning för och som du lika gärna skulle kunna sälja. Vem vet, kanske kan värdet räknas i femsiffriga belopp? Kanske kan du sälja åtminstone en del av dina saker på loppis?

Det du får in på dina försäljningar kan du med fördel spara. Om du inte har en buffert idag kan inkomsten med fördel läggas i den här potten. Har du en buffert kan du fundera på ett sparande till barn, sparande till något specifikt som exempelvis en resa eller investeringar i exempelvis fonder på lång sikt.

Spartips: Anordna loppis

Steg 1 – Rensa därhemma i förråd och på vinden

Du bestämmer självklart själv vilken ambitionsnivå du vill lägga dig på. Du behöver absolut inte vända ut och in på hushållet och leta fram varenda säljbara pryl. Samtidigt kan det kännas ganska befriande att verkligen ge järnet och rensa ur garderoberna, vinden, förrådet och de olika rummen i hemmet. Du kommer förmodligen upptäcka att du har väldigt många saker som du inte behöver. 

På loppisar brukar heminredning, kläder, barnkläder, barnskor och böcker (särskilt barnböcker) vara de mest eftertraktade varorna. Det finns dock undantag. En loppis med mestadels äldre besökare är till exempel inte rätt plats för försäljning av barnkläder.

Loppis med saker som är värda lite mer

Saker som betingar ett större värde kan du med fördel sälja på Facebook Marketplace eller Blocket i stället för på loppis. Besökare till en loppis siktar på att göra fynd till låga priser, inte lägga många hundralappar eller ett par tusenlappar på mer värdefulla prylar. För hemelektronik, spel, mer exklusiva kläder och sportutrustning är Blocket och Facebook Marketplace i min mening de bästa valen.

Steg 2 – Själva loppisen

Man kan säga att det finns tre sätt att anordna en loppis, nämligen:

  • Anordna loppis hemma – på gården, vid garaget etc.
  • Ha loppis tillsammans med grannar – blir ofta en rolig och social händelse!
  • Boka ett bord hos en arrangör med regelbundna loppmarknader (till exempel varje lördag)

Vad som är lämpligt för dig när du vill ha loppis kan jag inte svara på. Respektive alternativ har både fördelar och nackdelar. Välj det alternativ som är enklast att anordna och som ger dig de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Hur sprider man ordet om att man ska ha loppis, kanske du undrar? Ett fiffigt sätt är att använda Facebook för att annonsera ut att du kommer att sälja saker. Du kan självklart också sätta upp lappar i ditt närområde om att du ska ha loppis.

Steg 3 – Fall inte i fällan att köpa nytt

Om du får in lite pengar på din försäljning finns risken att du tänker att du har möjlighet att köpa nytt. Det kan du självklart göra, men du kanske inte ska handla upp allt du har fått in på din försäljning. Idén med att rensa hemma och sälja på loppis är/var ju att få in lite extra pengar att spara, inte att frigöra mer pengar för mer konsumtion. Köper du nytt går möjligheten att lägga undan lite pengar förlorad.

Oavsett hur du väljer att ha loppis och vad du väljer att sälja önskar jag dig lycka till!

Fler intressanta artiklar