Tvätta smartare med 5 enkla & snabba tips

header för artikel om att tvätta smartare

Vill du tvätta smartare för att spara både tid och el/energi samt se till att dina kläder håller längre? Då har du kommit till rätt plats. Här presenterar jag 5 tips för att tvätta smartare! Hur många av de här tipsen följer du redan? Vilket eller vilka ytterligare tips kan du börja använda direkt?

Det går ju tyvärr inte att undvika tvätten. Varje dag eller varje vecka året om måste den göras! Bor du ensam kanske tvätten inte känns alltför betungande men med flera vuxna och flera barn i hushållet kan den här sysslan snabbt bli lite mödosam.

Inte bara det – tvätten kräver också el/energi vilket kostar pengar (bor du i hyreshus behöver du dock inte betala separat för elen). Förmodligen vill du också att tvätten ska vara så skonsam mot miljön som möjligt!

Fyll upp maskinen till max

Många av oss fyller upp maskinen tills det känns att den är ”ungefär full”. Det går dock ofta in ännu lite mer. Vill du tvätta smartare bör du fylla upp maskinen till absolut max. Moderna tvättmaskiner för hushåll klarar många kilo (titta i bruksanvisningen) och maskiner för hyreshus klarar ännu mycket mer.

Tvätta i 40 grader

Majoriteten av alla plagg och all tvätt bör köras i 40 grader. Det finns ingen anledning att tvätta exempelvis en t-shirt i 60 grader – risken finns att den blir sliten i förtid. Med tvätt i 40 grader blir tvätten ren samtidigt som kläderna skonas. Det är egentligen bara mycket smutsad tvätt och sängkläder (örngott, lakan, bäddlakan) som behöver tvättas vid ett högre gradtal.

Använd rätt mängd tvättmedel

Om du använder för mycket tvättmedel påverkas miljön (ännu mer). Dessutom kan det bildas fula avlagringar på kläderna. Mer tvättmedel gör inte heller att tvätten blir renare. Tvätta smartare genom att använda rätt mängd!

Hur vet man då vad som är rätt mängd? Moderna tvättmaskiner har automatisk dosering, vilket naturligtvis är mycket smidigt! Om du inte har den möjligheten gäller det att helt enkelt läsa på förpackningen för tvättmedel och använda skopa eller annat mått för att mäta rätt. Kom ihåg att justera för hårt respektive mjukt vatten!

Tvätta smartare med högt varvtal på centrifugeringen

Ju högre varvtal på centrifugeringen, desto snabbare torkar din tvätt oavsett du sedan hänger upp den på tork eller kör den i torktumlaren (som för övrigt drar mycket el/energi) eller i torkskåpet. Med högt varvtal sparar du tid och energi! Det är verkligen ett smart tips på hur du kan tvätta smartare.

Undvik sköljmedel

Det kan visserligen vara trevligt att kunna lägga in väldoftande tvätt i skåpen, men sköljmedel är definitivt inte miljövänligt. Dessutom är det många som kan få allergiska reaktioner av parfymer i sköljmedlet. Men, sköljmedel gör ju kläderna mjukare? Ja, det är sant, men om du ser till att tvätta i max 40 grader så blir kläderna normalt inte så slitna att du behöver använda sköljmedel.

Sammanfattning tips för tvätt

Förhoppningsvis har du nytta av dessa 5 tips på att tvätta smartare. Det finns naturligtvis många fler, men dessa ger stor effekt när det gäller både tid och elförbrukning (pengar) samt skonsam skötsel av kläder. Se fler tips kring hus och hem i min kategori för att spara pengar på hus och hem.

Du kan också läsa mer om energiförbrukning i hemmet i stort på Energirådgivningens hemsida.

Fler intressanta artiklar