6 tips för duschen & badet – Spara på vatten och el

6 tips för dusch och bad

Elpriserna tickar stadigt uppåt år för år och vid ”perfekta stormar” kan priset för en kilowattimme skjuta i höjden med priser på många kronor. Om man vill hålla koll på kostnaderna och kanske också spara lite pengar är det alltid en god idé att hålla lite koll på elförbrukningen med tips för dusch och bad.

Vissa områden i ett hushåll drar mer el och kostar därmed mer än andra. Uppvärmning av vatten till bad och dusch är ett sådant område. Det krävs en hel del kilowattimmar per månad för att möjliggöra bad och dusch, och ju fler i hushållet desto större kostnad.* Dessutom innebär ju själva vattnet en kostnad.

Hur kan man då göra för att spara på el och vatten? Här är mina 6 bästa tips för dusch och bad!

1. Duscha i stället för att bada

Det första tipset är givet. Nu är det ju inte så att alla har ett badkar att använda, men om du har det bör du välja bort det för att duscha istället. Om du vill spara pengar alltså! Det finns många kronor att spara på att bada istället för att duscha.

Vad kostar det att fylla ett badkar?

För att fylla ett badkar med varmt (40 grader) vatten krävs ungefär sju kilowattimmar energi. Motsvarande energiåtgång för en dusch på fem minuter är strax över 2,2 kilowattimmar. (Källa) Vill du badvattnet ännu varmare blir kostnaden självklart ännu högre.

Det kostar alltså mer än tre gånger så mycket att bada som att duscha i fem minuter. Detta tips är kanske mest centralt när det gäller tips för dusch och bad.

2. Snålspolande munstycke i duschen

I duschen bör du installera ett snålspolande munstycke. Ett sådant släpper igenom lite mindre vatten totalt sett jämfört med ett ”vanligt” munstycke. Effekten på trycket blir dock endast marginellt. Samtidigt kan man spara in en hel del vatten och kilowattimmar. Snålspolande munstycken för duschen finns att köpa lite varstans, även på varuhus som exempelvis Clas Ohlson.

3. Sänk vattentemperaturen

Det säger sig självt att ju lägre temperatur på vattnet, desto mer sparar du på uppvärmning. Bara några grader kan göra skillnad på energiförbrukningen. Därmed är inte sagt att du behöver dra ner temperaturen till ett minimum. Visst, det finns de som förespråkar riktigt kalla duschar men det är nog inte för alla.

4. Stäng av duschstrålen mellan varven

Säg att det tar sammanlagt en minut att tvåla i kroppen och använda schampo i håret. Säg att det tar två minuter om du också använder balsam. Det är vanligt att man låter duschstrålen stå på medan man tvålar in sig, men det är självklart ett stort fel om man vill spara in på el och vatten (och därmed också pengar!). 1-2 minuter ett antal gånger i veckan blir ganska många minuter på ett år – och dessa minuter kan översättas i reda pengar.

5. Duscha snabbt

Varje minut i duschen kostar pengar. Om vi säger att en dusch på fem minuter i varmt vatten ger en förbrukning på två kilowattimmar och en kilowattimme kostar 1,50 kr (snittpris över tid – källa) så kostar duschen alltså 3 kr. Om du duschar i tio minuter blir prislappen 6 kr. Det skiljer alltså 3 kronor mellan de båda alternativen.

Om du duschar exempelvis 200 gånger per år hemma så blir skillnaden i kostnad 600 kr. Om ni är flera i familjen som duschar tio minuter var och varannan dag kan totalkostnaden bli rejäl. Ett givet tips för dusch är alltså att duscha snabbare för att få ner kostnaden!

6. Duscha borta

Att duscha hemma kostar pengar. Att duscha borta kostar ingenting! Vad menar jag med det? Jo, det finns många möjligheter till att duscha någon annanstans än hemma. Barn och ungdomar kan duscha på idrottslektionerna på skolan. De kan också duscha efter olika aktiviteter i omklädningsrummen på idrottshallar, m m. Vuxna kan duscha på gymmet eller kanske till och med på arbetsplatsen. Bland tips på dusch för att spara pengar är detta inte dumt alls!

Bonustips! Duscha som Gunde Svan

Gunde Svan tog vara på varenda möjlighet att effektivisera sina dagar när han var aktiv på 1980-och 1990-talet. Med flera träningspass per dag tänkte han att han skulle kunna spara en hel del tid på att duscha snabbt. 

Rekordtiden enligt Gunde själv är 1 minut och 23 sekunder. Man förleds lätt att tro att det då bara handlar om duschen under det rinnande vattnet. Faktum är dock att han inom rekordtiden både hann klä av sig, duscha (inklusive hårtvätt), torka sig och klä på sig igen.

Källa: Hallandsposten

*Hur mycket det kostar att ta ett bad respektive en dusch beror givetvis på hur varmt vattnet är och hur mycket vatten som används. Om man själv står för både el, värme och vatten eller om en hyresvärd på olika sätt tar vissa kostnader.

Fler intressanta artiklar