Jobba hemifrån – Spara med bra tips

Header till artikel om att jobba hemifrån för att spara

Först är det kanske en god idé att säga att det givetvis inte är alla som kan använda det här tipset för att spara pengar. Det är inte alla som kan jobba hemifrån. Det är till exempel svårt att vara sjuksköterska och vårda patienter på distans. För dem som har möjlighet finns dock en hel del möjligheter att spara pengar och tjäna pengar på att jobba hemifrån.

Under covid-pandemin blev det tydligt att en hel del yrkeskategorier mycket väl kunde arbeta hemifrån i stället för att åka in till kontoret eller resa runt för säljjobb och liknande. Många upptäckte då en hel rad fördelar med det nya sättet att arbeta. 

Vissa upplevde att de blev mer effektiva och vissa blev glada över att kunna frigöra tid. Andra var mindre tillfreds, bland annat på grund av de minskade sociala kontakterna. Om du vill läsa mer om forskning om jobb hemifrån har du en bra artikel här.

Jobba hemifrån – vad kan du spara på?

Genom att jobba (mer) hemma kan du spara in pengar på bland annat transporter, mat och kläder. Bara transporterna kan kosta åtskilliga hundralappar om inte flera tusenlappar per månad.

Det kostar att jobba!

Det finns faktiskt en hel del kostnader förknippade med att jobba på en arbetsplats utanför hemmet. Det man direkt kan tänka sig är kostnader förknippade med:

  • Transporter
  • Kläder
  • Mat

Om du har nära till jobbet kan du kanske gå eller cykla. Det kostar ingenting, annat än tid. För längre transporter krävs kollektivtrafik eller bil och då tillkommer en kostnad för att ta sig till och från arbetsplatsen.

Om du till exempel kör två mil enkel resa till din arbetsplats får du räkna med upp emot 60-80 kr i bränslekostnad tillsammans med kostnader för service, slitage på däck, försäkring, värdeminskning, med mera. Bilresan till jobbet kan mycket väl kosta lika mycket som den första timmen du arbetar. För kollektivtrafik blir kostnaderna kanske en bit lägre, men i gengäld tar resan förmodligen lite längre tid.

Sitter du hemma och jobbar behöver du kanske inte klä upp dig i kostym eller dräkt (om du inte har Teams-möte med dina chefer det vill säga!). Det gör att du kan dra ner lite på klädkontot. Hur mycket du kan dra ner beror självklart på hur mycket du kan jobba hemma.

Att jobba på en arbetsplats innebär med stor sannolikhet också kostnader för mat. Det går självklart att minimera de extra kostnaderna genom att ta med matlåda, men då och då är det trevligt att gå ut och äta med arbetskamraterna.

Fråga om du kan jobba hemifrån

Det är svårt att ge en uppskattning på hur mycket du kan spara på att inte behöva åka till din arbetsplats varje dag. Allt beror på hur mycket du kan/vill jobba hemifrån. Det går dock att räkna på en hel del hundralappar varje vecka och dessutom har du enklare att frigöra tid. Om du inte behöver pendla på morgonen och eftermiddagen kan du till exempel få tid att följa med dina barn till förskola/skola/fritids och sedan hämta dem lite tidigare.

Att fråga om du kan jobba hemifrån är inget konstigt idag. Vill du spara både lite pengar och tid kan du med fördel fråga din chef om möjligheterna. Tillsammans kan ni komma fram till en lösning som passar både dig och arbetsgivaren perfekt. Kanske handlar det om jobb hemifrån en dag i veckan, kanske handlar det om ett par dagar varannan vecka.

Jobba hemifrån – Vilka yrken är aktuella?

Ovan har jag beskrivit saken utifrån att man har möjlighet att byta tid från kontorsstolen på jobbet till kontorsstolen (soffan, sängen…) hemma. I dagens läge är det dock också många som söker möjligheten att helt jobba hemifrån med bara datorn och eventuellt telefonen som arbetsverktyg. Det är till exempel många som söker möjligheter till att jobba hemifrån online inom olika yrken.

Finns det då arbetsuppgifter som kan utföras helt och hållet online? Det finns en hel del! Man kan jobba hemifrån inom kundtjänst, som chattoperatör, inom grafisk design, som programmerare, som skribent/journalist, inom IT-support, inom korrekturläsning och som översättare. Ja, man kan till och med arbeta som läkarsekreterare/medicinsk sekreterare. Jag har säkert glömt något, men som du ser finns det ett ganska stort antal yrken där möjligheten att jobba hemifrån är stor.

Fler intressanta artiklar