Dela ut reklam och tidningar och få extra inkomst

headerbild för artikel om dela ut reklam och tidningar

Om du vill tjäna mer pengar till hushållet och är morgonpigg finns nog inget bättre extraknäck än att dela ut reklam eller dela ut tidningar. Uppgiften för tidningsbudet är helt enkelt att dela ut morgontidningen till prenumeranter inom ett visst område varje morgon.

Det finns också möjlighet att bli reklamutdelare och då sortera och dela ut reklamblad en eller ett par gånger i veckan. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du gör för att tjäna pengar på att dela ut reklam och/eller tidningar.

Så här fungerar det att dela ut tidningar

Varje morgon lämnar en distributör tidningar till en viss avlämningsplats. Det brukar vara en plats där flera områden möts, till exempel en korsning mellan två centrala gator. Här ska du plocka upp ”din” tidningshög och dessutom får du en lista på vilka adresser som ska ha vilka tidningar. Uppgiften är sedan att leverera tidningen så snabbt som möjligt till adresserna. Ju snabbare du är klar, desto högre blir timlönen (och du kan gå hem tidigare).

Vad är det för tidpunkter det handlar om? Normalt lämnas dina tidningar mellan kl. 02-03 och du meddelas på mobilen när leveransen finns på plats. Ett område tar sedan omkring 2-3 timmar att täcka och du ”loggar ut” via mobilen. Överlag sker all kommunikation via mobilen, vilket är riktigt smidigt.

Du delar alltså ut tidningar på natten och det normalt varje natt under veckodagarna. Det krävs alltså att du har moralen att gå upp mitt i natten varje dag. Många som delar ut tidningar trivs dock utmärkt med konceptet eftersom de sedan får hela dagen fri.

Söndagar är speciella

Notera att söndagar är lite speciella i tidningsbranschen. Om du inte vill jobba hela veckan kan du ofta välja att bara dela ut tidningar på helgen eller specifikt söndagar. Om du har körkortkan du också välja att bara ta de områden som ska ”täckas” med bil. Yrket är alltså mer flexibelt än vad man kan tro. Vilka möjligheter just du har beror dock lite på var du bor – det är skillnad på storstad och landsbygd.

dela ut reklam tidning

Så här fungerar det att dela ut reklam

Att dela ut reklam är egentligen två jobb i ett. Först ska reklambladen nämligen sorteras och det kan ta en hel del tid. Sedan ska reklambladen lämnas i ganska stora områden. Inte sällan tar hela arbetet upp emot fyra timmar eller mer i veckan. Viss frihet finns när det gäller vilken dag och vilken tid reklambladen ska ligga i brevlådorna, vilket är en liten fördel med jobbet.

Vad tjänar man på att dela ut tidningar/reklam?

Så till den kanske viktigaste frågan. Vad tjänar man egentligen på att dela ut reklam eller tidningar? Hur ser lönen ut? Enligt SDR (Svensk Direktreklam) är timlönen som minst 76 kr men det finns rapporter om att lönen är 80-100 kr per vecka. Det är alltså en riktigt dålig lön.

Att dela ut tidningar ger bättre betalt med en ”heltidslön” på omkring 22 000 – 23 000 kr före skatt. Några heltidstjänster finns dock egentligen inte utan man får räkna med att en tjänst med utdelning av tidningar måndag-lördag är en deltidstjänst med en lön på ungefär hälften, det vill säga 12 000 – 13 000 kr före skatt.

Om du är intresserad av att dela ut reklam är Svensk Direktreklam en aktör att titta närmare på. SDR finns i hela landet. Välj din närmaste stad/kontor på hemsidan för att komma rätt – länk.

Att dela ut tidningar eller reklam är ett jobb som kräver god fysik. Bland annat ska man ofta avverka ett antal trappuppgångar per jobbpass. Det gäller också att ha moralen och viljan att gå upp mitt i natten.

Är tidningsutdelning ett bra sätt att dryga ut kassan?

Om du vill tjäna mer pengar utan överdrivet mycket slit är vår rekommendation att du letar efter tjänster för tidningsutdelning på helger alternativt bara söndagar. Då får du en extra slant varje månad och behöver bara gå upp i ottan en eller två dagar per vecka. Det är nog ingen som kombinerar ett vanligt deltids- eller heltidsjobb med tidningsutdelning.

Att dela ut tidningar och/eller reklam är ett fysiskt jobb – inte direkt som att jobba hemifrån med datorn och telefonen som hjälpmedel.

Fler intressanta artiklar