37 sätt att tjäna pengar på Youtube

Header för tjäna pengar på YouTube artikel

Det är många som undrar över möjligheterna att tjäna pengar på YouTube. Vad ska man publicera? Hur ofta? Vilka nischer är mest lönsamma? Vad behöver man för att komma igång med att tjäna pengar på YouTube 2022?

Det finns alla möjligheter att tjäna pengar på YouTube, även om man väljer att arbeta i liten skala. Precis som med allt annat på nätet är kvalitet och engagemang nyckelorden. Det går att tjäna pengar på Youtube men det går inte över en natt.

I den här artikeln går vi igenom bland annat följande:

 • Exakt hur man tjänar pengar på sina Youtube-klipp
 • När man kan börja få en inkomst från Youtube för sina klipp
 • Vilka andra metoder man kan använda för att tjäna pengar på Youtube

Tjäna pengar på Youtube – Tips och guider

I den här artikeln får du veta mer om hur du kan tjäna pengar på YouTube med dina klipp och livesändningar. Du får också hela 37 tips på teman, nischer och idéer att fundera på när det gäller vad du faktiskt ska lägga ut.

OBS! Det går naturligtvis inte av sig självt att börja tjäna pengar på YouTube – du måste lägga ner (mycket) tid och energi. Du bör också vara beredd på att det kan gå otroligt långsamt i början. Förhoppningsvis tar din verksamhet snart fart och du kan börja tjäna pengar på YouTube inom kort!

Hur många visningar på Youtube krävs för att tjäna pengar?

Det primära sättet att tjäna på YouTube är genom faktiska visningar. Hur tjänar man då pengar på sina YouTube-klipp? Det du får i betalning är helt enkelt en del av den kaka som YouTube själva får in genom reklamintäkter.

Det finns lite olika siffror kring hur många visningar som krävs för att man ska få någon inkomst att räkna med, det vill säga tjäna pengar som youtuber. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att man kan tjäna 3-4 dollar (30-40 kr) per 1000 visningar av videoklipp. Detta gäller då också bara de besökare som såg annonserna. Bra att veta är att 100 dollar eller motsvarande är minsta möjliga utbetalning.

Hur mycket kan man tjäna på YouTube på visningar? Med ovan som mall kan vi räkna lite! Om du har 25 000 visningar kan du räkna med en inkomst på 100 dollar. Med 250 000 visningar blir inkomsten 1000 dollar. Skulle du få ihop en miljon visningar på din YouTube-kanal blir inkomsten 4000 dollar.

Så här börjar du tjäna pengar på ditt content på Youtube

När kan man börja tjäna pengar på YouTube? Tyvärr gäller att du först måste vara godkänd av Google i deras YouTube Partner Program (länk). Det finns en del krav för att tjäna pengar på YouTube som du måste uppfylla för att komma ifråga, nämligen:

 • Ditt content ska ha setts i 4000+ timmar under de senaste 12 månaderna
 • Du ska ha mer än 1000 prenumeranter
 • Du ska följa alla regler och riktlinjer
 • Du får inte ha några ”strikes” (varningar) för din kanal

När börjar man tjäna pengar på YouTube? Kort sagt när du har kommit upp i 4000+ timmar och har rundat 1000 subscribers.

Tjäna pengar på Youtube - tips och guider - spacer
Ta chansen att skapa en närvaro på Youtube för möjligheten att tjäna pengar

Andra sätt att tjäna pengar på Youtube

När du har en kanal har du ett skyltfönster som du kan använda för att tjäna pengar på andra sätt än genom visningar. Det finns ett antal mer eller mindre kreativa sätt att få in extra inkomster. Här är några exempel:

 • Sälja kläder, prylar med mera med tryck (merch)
 • Ta in pengar via donationer från fans
 • Fungera som Influencer och ta betalt för att visa/recensera saker
 • Arbeta med affiliatemarknadsföring och få procent på försäljning
 • Licensiera ditt innehåll till andra kanaler

Hur mycket kan man tjäna på Youtube?

Hur mycket tjänar man från YouTube? Som du nog kan lista ut kommer merparten av inkomsterna för stora youtubers inte från reklam i visningar. I stället kommer inkomsterna från allt ”runt omkring”.

Det går att skapa en hel värld av inkomstmöjligheter för att får betalt på YouTube på olika sätt. Du kan sälja merch, verka som influencer, lansera betalda samarbeten, jobba med affiliate – intäktskällorna för hur man kan tjäna pengar på YouTube kan vara många!

Vad tjänar man på Youtube?

På Youtube finns både användare som tjänar miljoner dollar per år och innehållsskapare som tjänar minimalt. Ju fler prenumeranter och visningar desto större möjligheter till en god inkomst.

I januari 2022 gjorde ansedda nyhetssajten Forbes en uppskattning av vilka youtubers som tjänar mest på sitt innehåll. Det resulterade i en lista över de 10 mest framgångsrika innehållsskaparna.

Kanal/personInkomst i USD
1Mr Beast54 miljoner
2Jake Paul45 miljoner
3Markiplier38 miljoner
4Rhett and Link30 miljoner
5Unspeakable28,5 miljoner
6Nastya28 miljoner
7Ryan Kaji27 miljoner
8Dude Perfect20 miljoner
9Logan Paul18 miljoner
10Preston Arsement16 miljoner
Källa: Forbes

Den absoluta majoriteten av alla som skapar innehåll på Youtube tjänar dock mycket lite på sitt arbete. Siffror från Influencer marketing Hub visar att det är endast några procent av de som är aktiva med att skapa innehåll som tjänar över motsvarande 25 000 amerikanska dollar (cirka 250 000 kr) per år.

Influencer marketing Hub har också en smart räknare som du kan använda för att se vad man tjänar på Youtube under olika förutsättningar. Där kan du laborera med olika siffror och få ett resultat (mycket generellt!) uträknat åt dig. Du hittar räknaren för att tjäna pengar på Youtube här.

Tjäna pengar på Youtube – Exempel

Du älskar att resa och reser utomlands 6-7 gånger per år samt inom Sverige 5-6 gånger per år. Varje gång tar du med dig kameran och visar upp den stad och/eller det land du besöker i kanske 4-5 filmklipp.

Din bjuder in alla dina vänner att prenumerera på din kanal och efter någon månad har du faktiskt 1000 subscribers. Efter ytterligare en månad har du också 4000+ timmar. Nu kan du gå med i partnerprogrammet och börja tjäna pengar på visningar.

Varje månad det första året har du i snitt 25 000 visningar, vilket då ger cirka 100 dollar eller motsvarande i månaden. Du nöjer dig dock inte med detta utan skapar samarbeten med hotell och reseföretag. Du tipsar helt enkelt om rabatter, resmål, med mera och får antingen en fast peng eller en provision. 

Nästa år ger du dig på fler samarbeten med företag, gör samarbeten med andra youtubers, trycker upp merch, breddar kanalen till att bli en kanal inriktad mot ”livsstil” för att få en bredare publik, och så vidare.

Det krävs hårt jobb för att lyckas på YouTube och man ska också ha en del tur. Belöningarna kan dock bli ganska stora, men det gäller att verkligen hålla i och inte ge upp när det ser allt annat än ljust ut.

Hur får man betalt från Youtube?

Hur betalar YouTube ut pengar? Om du lyckas tjäna pengar med YouTube kommer dina intäkter att läggas på hög på ett Adsense-konto (ett sådant kan du med fördel skaffa direkt, om du inte redan har ett). Du kan sedan begära utbetalningar varje gång ditt saldo överstiger 100 dollar eller motsvarande.

Tjäna pengar på Youtube och skatt

Man kan aldrig klara sig från skatten. Grundregeln när det gäller att tjäna pengar på YouTube och skatt är att man ska betala skatt från första kronan. Detta gör man inom hobbyverksamhet, enskild firma eller aktiebolag. Reglerna för hur inkomster ska beskattas är dock olika för de olika sätten att bedriva verksamhet.

Skatteverket har faktiskt en utmärkt lathund över hur man ska skatta för sina inkomster på YouTube. Jag kan rekommendera den och läs gärna igenom den innan du börjar ditt äventyr framför kameran!

OBS! Se alltid till att ha dina papper i ordning. Håll koll på vilka pengar du får in och vad du köper. Se till att ha kvitton/verifikationer på allt.

tjäna pengar på Youtube med 37 idéer för innehåll
Youtube kan vara en källa till inkomster – se mina 37 idéer för content

37 idéer för innehåll på YouTube

Här är 37 vitt spridda idéer för innehåll på en kanal på YouTube. Självklart behöver en kanal inte handla om endast en nisch, en idé eller ett tema, men det är samtidigt alltid bra att ha en röd tråd.

12 heta tips

Först tänkte jag skriva lite om vad jag ser som de tolv hetaste nischerna för kanaler på YouTube just nu. Nedan listar jag övriga 25 tips på innehåll på YouTube. 

Topplistor 
Gör topplistor! Det kan handla om vad som helst, bara det är intressant för en lite större publik. Störst och dyrast kan vara ledord att utgå ifrån. 

Gör virala challenges 
Det finns alltid mängder av virala challenges att prova på och filma. Du kan välja att göra utmaningen precis som den är eller krydda den lite! 

Gör det själv-videor 
Är du duktig på något handarbete, snickeri, bilreparationer? Din kunskap kan vara mycket värdefull för andra på YouTube och många av de största kanalerna är faktiskt DIY-kanaler (do it yourself).  

Makeup och skönhet 
Om det är något som alltid kommer att vara gångbart på YouTube så är det make up- och skönhetsvideor. Här är konkurrensen mördande men med lite engagemang och lite tur finns möjligheten att tjäna pengar på YouTube. 

Stadsturer och sightseeing 
Det är många som söker efter klipp med stadsturer (city tours) innan de ska ge sig ut och resa och ett välgjort klipp med sevärdheter, caféer/restauranger, vackra platser, med mera kan få många visningar. 

Videoklipp med djur 
Kattvideor och YouTube är den optimala kombinationen och klipp med hundar kommer inte långt efter. Internet kan aldrig få för mycket av kattklipp och hundklipp. Djur är populära överlag! 

Humor 
Har du sinne för humor? Gillar du att dra skämt? Kan du teckna roliga bilder? Är du duktig på att redigera filmer och lägga till effekter, ljudeffekter, med mera? Humor är alltid ett stort tema på YouTube. 

Resevloggar 
Den här nischen är givetvis för dig som reser en hel del. Det är kanske inte så roligt att följa en kanal med bara något eller ett par klipp. Om du reser ut i Sverige, Europa eller världen med jämna mellanrum kan resevloggar vara ett bra tema. 

Unboxing 
”Unboxing” är detsamma som att helt enkelt öppna saker! Det kan handla om leksaker, samlarsaker, elektronikprylar, datorspelsboxar och mycket annat. Idén med unboxing är att tittarna får vara med när du öppnar och visar vad som finns i paketet. 

Recensioner av böcker 
Böcker är större än vad man kanske kan tro. Bokälskare är gärna ute på nätet och tar del av nyheter och språkar med likasinnade. En vlogg med recensioner av nya böcker kan kanske vara en idé? 

Träningsvideor 
Klipp med instruktioner och motivation för träning är stort på YouTube. Tyvärr är konkurrensen också riktigt hård, men kanske finns en chans att tjäna pengar på YouTube på det här sättet? Som extrajobb hemifrån kvalar det i varje fall in på den här listan.

Skattjakter/spökjakter 
Ingen kan väl motstå en spännande skattjakt eller spökjakt? Det finns en hel del youtubers som håller på med liknande saker, men nog finns det plats för ytterligare en kanal?

Andra nischer och teman för YouTube-kanaler

 • Hacks för matlagning
 • Skvaller och nyheter om kändisar
 • Streaming av spel
 • Yogavideor
 • Hopklipp av fails
 • Recensioner av tjänster online
 • Stylingtips
 • Recensioner av prylar
 • Life hacks
 • Nyheter inom en viss nisch
 • Utbildning 
 • Instruktioner för meditation
 • Tips för företagare
 • Musiklektioner/instruktioner
 • Dansvideor/instruktioner
 • Ha gönder saker och filma!
 • Pranks
 • Tidsresor (time lapse)
 • Recensioner av musik
 • Idéer inom ekonomi
 • Instruktionsvideor för data/internet
 • Biografier av kändisar
 • Filmer från bilkamera (osäkert om ok dock)
 • Videoklipp med barn
 • Recensioner av dator-/konsolspel

Fler intressanta artiklar