Spara med insättningsgaranti och ränta – 3 enkla steg

spara med insättningsgaranti

Om du letar efter ett sätt att spara med insättningsgaranti och ränta kan den här artikeln vara till hjälp. Jag förklarar hur enkelt det är att spara med ränta och insättningsgaranti och ger dig tre steg för hur du gör för att komma igång!

Sparkonton och insättningsgaranti – grunderna

En bank kan låna in pengar och låna ut pengar. När banken lånar in pengar från dig kan den låna ut pengar till andra (bolån, privatlån, företagslån, etcetera). Du får ränta på de pengar du lånar ut till banken och banken får ränta från dem som lånar.

För att banken ska ha kapital att använda för utlåning lockar man dig med ränta på sparkonton och ju längre du låter dina pengar ligga, desto högre kan räntan bli. Banken lockar också med insättningsgaranti.

Insättningsgaranti är ett statligt system som innebär att den som lånar ut till en bank eller annan långivare inte förlorar sina pengar om banken skulle gå under. Garantin gäller upp till 1 050 000 kr per person och institut.

Nu är det inte bara banker som kan låna in pengar för att sedan låna ut. Det finns också andra typer av kreditgivare. Dessa är normalt inte anslutna till statens system för insättningsgaranti. Det gör att risken blir högre. Samtidigt kan du ofta erbjudas högre räntor på ditt sparande.

spara med insättningsgaranti

Så här gör du för att spara på sparkonton med insättningsgaranti

Alla storbanker, alla ”småbanker”, en uppsjö av kreditmarknadsbolag och en hel del andra aktörer är anslutna till insättningsgarantin. I praktiken är det svårt att hitta en aktör som inte är ansluten!

Steg 1: Välj ut aktör (en storbank, en lokal bank eller någon annan aktör) att låna ut till.

Steg 2: Titta på vilka konton som erbjuds (bindningstider eller inte, avgifter, flexibilitet i uttag och så vidare).

Steg 3: Välj ut ett eller flera konton och gör insättningar.

Att skapa konto hos en bank eller liknande är idag otroligt enkelt och vanligtvis behöver du bara knappa in lite uppgifter och avsluta med att signera med BankID. Det är därför riktigt enkelt att börja spara med insättningsgaranti.

Kika gärna in på min sida om sparkonto för att hitta bra exempel på banker som betalar ut klart konkurrenskraftiga räntor.

Spara pengar eftersom det aldrig är en dålig idé att ha extra kontanter

  • Först och främst är det viktigt att spara. För att spara pengar måste du ha en plats att förvara dem på. Och för att pengarna du sparar ska kunna ackumulera ränta och vara skyddade från problem behöver du ett konto hos ett institut som har din rygg.
  • När du bestämmer hur mycket pengar du ska spara med insättningsgaranti och vilken typ av konto/konton som är bäst för din situation, ska du tänka på följande:
  • Vikten av att spara. Det är aldrig en dålig idé att ha extra kontanter till hands; det kan innebära allt från att kunna betala hyran om det behövs (som när en oväntad räkning dyker upp), men kanske innebär det också att ha lite kontanter som en buffert mot oväntade utgifter som bilreparationer eller läkarräkningar. Oavsett vilket specifikt skäl någon har för att spara pengar är det alltid bättre att ha ett sparande tillgängligt än att inte ha något alls

Slutkläm!

Att spara pengar är en av de bästa sakerna du kan göra för att förbereda dig för framtiden. Med räntebärande sparkonton och insättningsgarantier är det ännu lättare att komma igång!

På Riksgäldens hemsida här kan du se vilka aktörer som är anslutna till insättningsgarantisystemet. Där kan du se exakt vilka aktörer som erbjuder dig att spara med insättningsgaranti och ränta.

Fler intressanta artiklar