web analytics
räkna på utgifter och inkomster

Räkna ihop vad hushållet kostar

Om du inte vet hur din ekonomi ser ut idag, hur ska du kunna planera för en bättre ekonomi? Oavsett du vill spara eller investera gäller det att du har svart på vitt på vilka inkomster du har och vart pengarna helt enkelt tar vägen. Det kan krävas en liten arbetsinsats från din sida, men övningen är mycket nyttig. Här beskriver vi hur du gör!

OBS! Var noga när du gör övningen. Försök inte exempelvis “dra av” en del rörliga kostnader för att få bilden att se ljusare ut. Det förlorar dud bara på i längden.

Börja med inkomsterna

Det är givetvis bäst att börja med inkomsterna, inte minst eftersom de förmodligen är ganska få till antalet. I ett vanligt hushåll i Sverige finns två typer av inkomster, nämligen:

  • Lön
  • Bidrag

Börja med att lista din lön. Om den är oregelbunden, försök att ta fram ett snitt över de senaste 12 månaderna. Lägg därtill eventuella bidrag i form av barnbidrag, bostadstillägg, underhåll och liknande. Denna del av övningen bör inte ta mer än ett par minuter.

Komplettera med utgifterna

Att få svart på vitt kring hur mycket du spenderar och betalar i räkningar och liknande är en betydligt tuffare övning (men den kan vara mycket nyttig i längden!). Börja med att räkna med de fasta kostnaderna. Notera att dina fasta kostnader beror en del på hur du bor. Du har helt enkelt fler fasta kostnader om du bor i eget hus/egen bostadsrätt jämfört med om du bor i hyresrätt.

Exempel på fasta kostnader är:

  • Hyra eller amortering + ränta
  • El och värme
  • Vatten
  • Mobiltelefoni
  • Bredband
  • Barnomsorg
  • Försäkringar
  • Amorteringar och ränta på lån

Ta fram alla räkningar och gå in i internetbanken för att se e-fakturor och autogiro. Räkna sedan ihop dina fasta kostnader.

I nästa steg gäller det att titta på de rörliga kostnaderna. Dessa är kostnader som kan se olika ut månad för månad. Typexempel är mat, bensin, kläder och “övrigt”. Just den sista posten – övrigt – är en som har förmågan att svälla och det är just här som du har störst möjlighet att skära ner på kostnader.

Eftersom de rörliga kostnaderna skiljer sig åt månad för månad är det även här smart att försöka få fram ett snitt som du sedan kan gå vidare med.

Jämför inkomster med utgifter

Om du har en åtminstone relativt ordnad ekonomi kommer du förhoppningsvis att se att dina inkomster täcker dina utgifter. Om så inte är fallet går du tyvärr minus varje månad och det är självklart inte hållbart i längden. Kanske kan den här övningen bli en riktig väckarklocka som får dig att börja se på din ekonomi på ett helt nytt sätt.

Har du pengar över när både de fasta och de rörliga kostnaderna är medräknade? Då ligger du på plus och har möjlighet att börja spara direkt. Du kan då lägga undan pengar till en buffert eller till investeringar av olika slag.

När du gör övningen ser du också vart pengarna tar vägen. Vi nämnde posten “övrigt” ovan. Den posten inkluderar normalt en hel mängd mindre nödvändiga saker och här bör du ha möjlighet att skära en hel del. Behöver du verkligen fika ute en gång i veckan? Använder du gymkortet på det dyra gymmet eller kan du träna hemma? Ställ frågor till dig själv för att lättare kunna skära i kostnaderna.

Martin
Senaste inläggen av Martin (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *