web analytics
ställ av bilen - spara pengar

Ställ av bilen en månad eller två

Om du ställer av bilen en månad eller två kan du spara en hel del pengar. Här guidar vi dig till hur du gör för att ställa på och av bilen.

Bilen är en fantastisk uppfinning. Tyvärr är den också en utgiftspost som kan vara av det mer rejäla slaget. För många hushåll är bilen den tredje största utgiftsposten efter boende och mat. Det kan enkelt handla om tusenlappar varje månad om man räknar med alla kostnader.

Vad är det då som kostar? Det handlar i princip om fem saker, nämligen:

  • Drivmedel
  • Fordonsskatt
  • Slitage och reparationer
  • Försäkring
  • Värdeminskning

Det går inte att komma undan en enda av dessa kostnader, utan de börjar ticka varje gång du sätter dig i bilen! Som du förstår kan du spara en del pengar på att låta bilen stå.

Spartipset: Ställ av bilen en månad då du inte behöver använda den – det kommer du att spara ganska många hundralappar på.

Kostnader med att äga bil

Det spelar ingen roll hur snål din bil är (eller ens om du har en elbil) – du måste betala för drivmedlet och det kan bli en ansenlig summa varje månad. Säg att du kör 100 mil varje månad och att din bil drar 0,7 liter milen blandad körning. Med ett bensinpris på 14 kr litern blir kostnaden närmare 1000 kr.

Sedan ska du också betala fordonsskatt. Den skatten räknas på bland annat vikten på fordonet och koldioxidutsläpp, och kan uppgå till allt mellan någon tusenlapp till åtskilliga tusenlappar per år. Ju större och kraftfullare bil – desto högre fordonsskatt.

På Skatteverkets hemsida (här) kan du läsa mer om hur skatten beräknas) .

Slitage tillkommer till beräkningen. Det handlar om allt från bromsok som slits ut till kamremmar som ska bytas. Förr eller senare är det något som går sönder som måste repareras. Dessutom slits ju däcken varje kilometer du kör.

Sedan har vi värdeminskningen. Den kostnaden är det inte många som räknar med, men den är faktiskt den största kostnaden med att äga bil. Med tanke på värdeminskningen är det ingen god idé att köpa en helt ny bil (läs mer om det här).

Slutligen måste du betala försäkring. Om du har en nyare bil tecknar du förmodligen en bilförsäkring med både trafikförsäkring, halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Hur mycket du får betala beror på en hel del olika faktorer (bilmodell och ålder till exempel). För en äldre bil kanske du bara väljer trafikförsäkring. Hur som helst handlar det om minst ett par hundralappar i månaden.

Så här ställer du av bilen

Att ställa av bilen är riktigt enkelt. Du kan till och med använda en app för att göra det. Gå in på Transportstyrelsens webbplats och följ instruktionerna för avställning. När du är klar får du besked om att avställningen är noterad och att du inte får använda din bil. Du kan också se att det enda du behöver betala är en vägtrafikregisteravgift (för närvarande 65 kr).

När bilen är avställd behöver du givetvis inte betala för drivmedel. Du drabbas inte heller av kostnader för slitage. Försäkring behöver inte betalas och fordonsskatten är noll kronor. Du kan till och med få tillbaka på fordonsskatten. Reglerna för detta är lite knepiga och vi rekommenderar en kontakt med Transportstyrelsen för att få rätt information. Du kan också få tillbaka på försäkringspremien för din bil.

När du ställer av bilen meddelar Transportstyrelsen detta till ditt försäkringsbolag. Om du får återbetalning av försäkringspremien sker utbetalning normalt automatiskt.

Så här ställer du på bilen

När du, efter en månad eller två, vill ställa på din bil igen behöver du bara ta fram appen på din smartphone eller logga in på Transportstyrelsens e-tjänst igen för att göra en påställning. Så fort det är gjort kan du använda din bil precis som vanligt igen. Se bara till att din försäkring gäller innan du sätter dig bakom ratten. För det mesta aktiveras försäkringen automatiskt (genom Transportstyrelsen) när du ställer på din bil men det är din skyldighet att se till att försäkringen gäller.

Martin
Senaste inläggen av Martin (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *