köp stuga och hyr ut

Köp stuga och hyr ut

Den första tanken som slår dig när du läser det här tipset är kanske att det måste vara ett hiskeligt dåligt tips. Att köpa en stuga är väl inget spartips direkt. Det kan dock vara ett riktigt bra sparhack. Det finns nämligen alla möjligheter att med lite strategi gå plus på affären att köpa en stuga.

Grundidén är denna: Du köper en stuga som du tycker om. För att finansiera köpet med kontantinsats, räntor och amortering ser du till att hyra ut stugan ett antal veckor per år. Samtidigt kan du använda stugan själv när du vill under året.

Köp en stuga i en stugby

Det är en viss typ av stuga som är i fokus när det gäller det här spartipset. Du kan inte köpa ett torp utan rinnande vatten långt ut i skogen och förvänta dig att dina hyresgäster ska stå i kö. I stället handlar det om att köpa antingen en fristående stuga eller en bostadsrätt i en stugby. Annars kan det bli svårt att räkna hem din investering.

Runt om i landet finns mängder av stugbyar med stugor som ägs av privatpersoner. Som privatperson behöver man dock inte bry sig om snöskottning, gräsklippning och liknande. Sådant sköter en samfällighet eller en bostadsrättsförening om. Flest stugbyar av den här typen finns längs kusterna och i fjällen.

Samfälligheten/stugbyn sköter om uthyrningen

I de flesta fall sköter stugbyn (i form av bostadsrättsförening) eller samfälligheten det mesta kring uthyrning. Du bestämmer själv vilka veckor du själv vill vara i stugan och disponera över den för att sedan meddela vilka veckor den är ledig för uthyrning.

Hur det är med städning, nyckelutlämning med mera kan vara lite olika från stugby till stugby, men vanligast är att föreningen/samfälligheten sköter om det hela. Det enda du behöver göra är att vara anträffbar om hyresgästerna har någon fråga.

Köpa en stuga – ett räkneexempel

Vi säger att du köper en stuga i en stugby i fjällen för en miljon kronor. Du lägger 200 000 kr kontakt och tar då lån på 800 000 kr. Ditt bolån löper med en ränta på 1,50% och du amorterar av skulden med 2% per år. Avgiften till samfälligheten/föreningen ligger på 2000 kr per månad.

De totala kostnaderna för att äga stugan är då 12 000 kr (ränta), 16 000 kr (amortering) och 24 000 kr (avgift) = 52 000 kr.

Du anmäler sedan att du vill hyra ut din stuga under sammanlagt 15 veckor under vintersäsongen, detta till 5000 kr per vecka. Din inkomst blir då 75 000 kr.

Kom ihåg att du får ränteavdrag för dina bolåneräntor. Kom också ihåg att du ska betala skatt på din vinst på uthyrningen. Läs mer om det på Skatteverkets hemsida.

Köp en fristående stuga

Självklart kan du också köpa en fristående stuga som är ”din” helt och hållet. Då är det du som står för allt kring uthyrningen. Dessutom får du stå för allmän skötsel, snöskottning och så vidare. Om du vill kunna hyra ut stugan krävs normalt en viss standard med rinnande vatten, toalett och ett större antal sängplatser. Platsen där stugan är belägen är också central. Det är ”läge, läge, läge” som gäller och närhet till attraktioner är mycket viktigt.

Martin
Senaste inläggen av Martin (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *