Hoppa till innehåll

Investeringsportföljen – 8 olika investeringar

Sidan innehåller reklam i form av länkar till Nordnet, Savr, Avanza, Lunar, Savelend, Tessin.

Det finns lika många sätt att sätta ihop investeringsportföljer som det finns investerare och eftersom det finns hundratals miljoner investerare finns det också hundratals miljoner investeringsportföljer. Vissa siktar på tillväxt medan andra letar värde. En del går all in på fonder medan andra hellre köper aktier. Många använder fondrobotar och/eller månadssparar i indexfonder och somliga stoppar in alla möjliga tillgångar i sina portföljer.

Inriktningen för Sparhacks.se är att ge verktyg för en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling där spänningsnivån gärna får vara lite ”tråkig”. Precis som det är i fabeln om haren och sköldpaddan är det ofta den långsamma, sävliga, tråkiga sköldpaddan som vinner när det gäller det ekonomiska.

Mina 8 tillgångsslag

Se vilka tillgångsslag jag investerar i och hur du kan göra för att kopiera mina idéer. 8? Kanske är det för mycket för de flesta 🙂

Aktieportföljen ”Tuff tuff”

Det gamla ånglokomotivet kanske inte rusar ifrån allt och alla, men det kommer fram och resan är ofta ganska lugn och fin.

Utveckling för portföljen

Det är väl mindre intressant att se en lista på aktier om man inte får något perspektiv. Därför listar jag Tuff tuff-portföljens utveckling.

Inga köpråd. Investeringar i värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Förväntad avkastning utgör inte en tillförlitlig indikator för framtida resultat. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

En investeringsportfölj med många ben

Jag som driver Sparhacks.se är en stor förespråkare av diversifiering mellan tillgångsslag och också inom tillgångsslag. Jag är också nyfiken och vill gärna prova på investeringar som ligger lite utanför det vanliga. Därför består min privata investeringsportfölj idag av dessa 8 tillgångar:

 • Aktier
 • Fonder
 • Certifikat för krypto
 • Direktägande i krypto
 • Företagslån
 • Företagslån för fastighetsutveckling
 • Pengar på sparkonto
 • Fondrobotar

Aktier

När det gäller aktier väljer jag främst bolag som tjänar pengar, som har en affärsidé som håller i alla väder och som gärna har ett övertag på konkurrenterna genom sin storlek eller att man har unika produkter/tjänster. Jag adderar sedan tillväxtbolag som jag tror har en ljus framtid i många år.

Exempel på aktier i min investeringsportfölj (läs mer om dem på Nordnet – affiliatelänk).

 • Johnson & Johnson
 • Meta
 • Axfood
 • ASSA Abloy
Bild för sida om investeringsportfölj
Jag förespråkar en mycket diversifierad investeringsportfölj

Fonder

Fonder kan gärna utgöra en grund i en investeringsportfölj. Det är så enkelt att spara i fonder och med ett månadsspar jämnar man ut inköpspriserna över tid. När det gäller fonder siktar jag på breda index och några nischfonder.

Exempel på fonder i min investeringsportfölj (du kan köpa alla hos Savr till 30-50% rabatt och även månadsspara – affiliatelänk).

 • Länsförsäkringar Fastighetsfond
 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Enter Småbolagsfond

Certifikat för krypto

Det finns lite olika sätt att köpa kryptovalutor. Den enklaste vägen är kanske att köpa ett certifikat vars värde speglar utvecklingen på en underliggande kryptovaluta. Det finns till exempel certifikat för Ether, Bitcoin och alt coins. 

 • I min investeringsportfölj äger jag certifikat som ger exponering mot kryptovalutor, bland annat Ether. Dessa köper jag via Avanza – klicka HÄR (affiliatelänk).

Direktägande av kryptovalutor

Det finns två sätt att äga kryptovalutor ”direkt”. Det ena är att faktiskt ha en egen ”wallet” för sina chins. Det andra är att köpa krypto som läggs i en ”pool”. Jag har valt att krydda mitt innehav av krypto något med köp av ett antal alt coins. 

 • Det handlar om ADA/Cardano, Polkadot, Terra/Luna, Polygon/Matic och Chainlink. Numera går det att köpa krypto enkelt hos Lunar (affiliatelänk).

Företagslån

Företag behöver låna för att investera och de kan behöva använda fakturaköp och fakturabelåning för att ordna med likviditeten. Jag investerar i företagslån och factoring som ett komplement till börsen.

 • Savelend är nummer ett i Sverige på fakturaköp/fakturabelåning och företagslån. Tjänsten är p2p-baserad och avkastningen klart respektabel. Klicka HÄR för att läsa mer om Savelend (affiliatelänk).
bild för artikel om investeringsportfölj
Att sätta ihop en investeringsportfölj behöver inte vara svårt

Företagslån för fastighetsutveckling

När en fastighetsutvecklare ska sätta igång ett projekt krävs normalt en hel del eget kapital för att banken ska vilja ge ut lån. Ett sätt att addera mer kapital är att gå till långivare som du och jaga. Det handlar om p2p-lån för fastigheter.

Det finns två stora p2p-aktörer för fastighetslån, nämligen Kameo och Tessin. Jag använder båda dessa för min investeringsportfölj. 

Pengar på sparkonto

Pengar på sparkonto är kanske ingen regelrätt investering men det är pengar och det är pengar som man gärna vill få avkastning på. Jag ser alltid till att få ränta på sparkonto för buffert och sparande för kortare tidsrymder.

 • Just nu får du högst sparränta hos Lunar (klicka HÄR). Du får 1,05% från första kronan. Affiliatelänk.

Fondrobotar

Nyfiken som jag är kan jag inte motstå möjligheten att prova på olika fondrobotar och sparrobotar. De har ju alla lite olika inriktning och jag tycker det är spännande att se vilka resultat de olika aktörerna kan ge.

Mer om min aktieportfölj

Här är delar av min aktieportfölj. Detta handlar inte om köpråd. Idén med att presentera innehavet är att visa på hur man kan sätta ihop en aktieportfölj där ledorden är ”utdelning”, ”storlek”, ”konkurrensfördelar”, ”affärsidéer som håller i framtiden”, med mera.

AktieLandUtdelning
2020 BULKERSNOJA
ASSA AbloySEJA
AxfoodSEJA
Berkshire HathawayUSNEJ
Cibus NordicSEJA
Siemens EnergyDEJA
EQTSEJA
Meta PlatformsUSNEJ
FortumFIJA
IndustrivärdenSEJA
InvestorSEJA
Johnson & JohnsonUSJA
KinnevikSENEJ
NAXSSEJA
NIBESEJA
PalantirUSNEJ
RatosSEJA
SBBSEJA
SinchSENEJ
TeslaUSNEJ
VonoviaDEJA
Korrekt per 2022-04-20