web analytics
Föräldradagar barn

Föräldradagar – låt dem inte frysa inne

Som förälder vet du garanterat att du har ett antal så kallade föräldradagar att ta ut. Det handlar om dagar då du kan vara hemma med ditt eller dina barn och få ersättning från Försäkringskassan. Reglerna för föräldrapenning är något snåriga och inte helt enkla att hålla reda på. Det finns dock en sak som är mycket tydlig, och det är när föräldradagarna “fryser inne”.

När vi skriver ”fryser inne” menar vi att dagarna med föräldrapenning helt enkelt försvinner. Det kan ske vid två olika tidpunkter. Se mer nedan om vilka tidpunkter det handlar om.

Spartipset: Utnyttja alla dina föräldradagar – du kan till exempel vara föräldraledig på lov och på studiedagar.

När försvinner föräldradagarna?

Reglerna kring föräldradagar ändras lite då och då, och viktigt att hålla koll på är när ditt barn är fött. Just nu gäller följande:

Födelsedatum före 1 januari 2014
Du kan ta ut föräldradagar fram till och med den dag då ditt barn slutar i ettan i grundskolan. Om skolavslutningen är exempelvis den 10 juni så är detta datum det sista du kan få föräldrapenning för.

Det finns dock ett undantag till den här regeln. Skulle ditt barn vara fött efter skolavslutningen, så är det i stället 8-årsdagen som är i fokus. Om ditt barn fyller 8 år exempelvis den 10 november så är det datumet ”slutdatum” för föräldrapenning.

Födelsedatum 1 januari eller senare
Reglerna för hur och när föräldrapenning kan tas ut blir betydligt mer generösa om ditt barn är fött 2014 eller senare. Grundregeln är då att du kan ta ut föräldradagar till och med den dag ditt barn slutar femte klass.

Även här finns ett undantag när det gäller födelsedatum. Om ditt barn fyller 12 år efter skolavslutningen så gäller födelsedatumet i stället. Fyller din son eller dotter 12 år exempelvis den 20 september är det detta datum som gäller.

Notera: Efter att barnet har fyllt 4 år kan du (och den andra föräldern) bara spara sammanlagt 96 dagar.

Ta ut alla dina föräldradagar

En dag med föräldrapenning är en dag då du får betalt av Försäkringskassan för att vara hemma med ditt barn. Det är synd att inte utnyttja denna möjlighet maximalt för att spendera så mycket tid som möjligt med de små.

Det är också synd att inte utnyttja föräldraförsäkringen för att exempelvis vara föräldraledig på lov och studiedagar. På så sätt kan du vara ledig från jobbet samtidigt som du får ersättning (dock en lägre ersättning än vad du skulle fått om du hade arbetat.

Kom ihåg: Du får inte arbeta när du är föräldraledig. Du kan dock exempelvis ta ut halva dagar med föräldrapenning.

Läs mer på Försäkringskassans hemsida

Föräldrapenning, föräldraledighet, SGI – allt är lite av en djungel och det är inte helt enkelt att hålla reda på allt. Vi tycker dock att Försäkringskassans översikt av hur föräldrapenningen fungerar är ganska bra. Vi kan rekommendera att du gör ett besök på myndighetens webbplats här och läser vidare. På den sidan kan du också räkna ut hur mycket pengar du får i föräldrapenning.

Martin
Senaste inläggen av Martin (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *